Spaa-kultuur

Spaa-kultuur

Täna ilmus uudis, kuidas Tallink Aqua spaas häirisid purjus soomlased teisi külastajaid ja alkototsikud vedelesid laiali, ilma et neid kolme tunni jooksul keegi koristanud oleks. Rõve.

Mu enda tuttav on kunagi aasta tagasi tahtnud sinna spaasse laupäeva hommikul minna, kuid spaa administraator hoiatas viisakalt, et praegusel ajal on spaas palju purjus ja pohmas soomlasi (no täpselt sellise sõnastusega ilmselt ei öelnud) ja et ta soovitaks hoopis ühte teist spaad. Tore, et hoiatas ette, aga päris normaalne see ju ei ole.

Mul endal pole seal spaas nii vastikut intsidenti olnud. Küll aga sattusime me just nädalavahetusel Tervise Paradiisi, kus rahulikus ja õdusas spaa osas üks tüüp istus keset spaad baaris, ise jumala lukku joonud end ja jõllitas kaugusse. Ta sõber, sama lukus, lällas midagi baari teenindajale rääkida. Ma isegi ei saanud aru millest. Mingi hetk avastasin, et too tüüp, kes end tooli külge oli kinni joonud, jälgib meid pool vidukil silmadega. Järgmine hetk sai ta tooli küljest lahti, võttis hoogu, tormas basseini poole ja hüppas pommi. (Loomulikult oli tegu lõõgastusalaga, mitte hüppetorniga!). Vahtis siis meie poole ja karjus üle basseini haleda ja kurva häälega: “A miks TEINE nii ilusad olete ja MINA niiii koleeee?”

Ma ei hakanud vastama. Mida sellisele öelda? Krt, kui ma läbi talvemantli võin äärmisel juhul mingil vana-aastaõhtul vms mingit pool tuttavat tüüpi kallistada, et head uut aastat soovida, siis basseinis põhimõtteliselt paljana olles ei lähe mulle eriti peale, kui mingit vennad “kogemata” vastu lähevad. Ta meid näppima küll ei tulnud, aga fakt on see, et selline VÄGA purjus inimeste käitumine ongi ettearvamatu ja see paneb teisi end ebamugavalt tundma.

Üks hetk hüppas too tüüp uuesti pommi, vesi lendas kõigile näkku. Ka lapsed olid ümberringi. Sel hetkel lahkusin ma basseinist, minu mõõt sai täis. Baarileti taga toimetas vetelpäästja, kes ei tahtnud minuga miskipärast üldse kontakti, ju arvas, et tahan talt juua tellida. Lõpuks sain tema tähelepanu ja näitasin täiesti häbenemata, milline tüüp sigalakkutäis pomme hüppab, meid ja teisi häirib ning palusin tal kohe midagi ette võtta. Järgmisena nägin, kuidas ta tüübi kõrval istet võttis ja kolmandal hetkel vedeles see vend hoopis torude pool basseinis ja vahtis sama tühja pilguga kõikjale. Ega ta ilusamaks ei läinud küll. Kõva lahendus muidugi olukorrale.

Suvel V spaas käies sattusin nägema väga rõvedat olukorda, kus noor pereisa end spaas päise päeva ajal end pere, laste ja sõprade silme all täis jõi, nii et ei võtnud enam saunas jalgu alla ning hiljem vedeles keset spaa põrandat. Kirjutasin sellest SIIN. “Kas inimene ei või siis siin rahumeeli puhata, kui ta tahab, ahh?” olid tema argumendid turvameestele, kui ta seal põrandal vedeles. See pull kestis seal tookord ikka päris kaua ja lõppkokkuvõttes venitati lihtsalt kummi. Sellised tüübid tuleks kohe minema vedada. Kohe! Aga ega need turvamehedki väga hea meelega trussikutes tüüpe minema ei lohista. Üritavad heaga. Ja teenindaja-tädidel ei käi sellistest ammugi jõud üle.

Kuigi ma hea meelega võtan spaas pokaali vahuveini või joon pärast saunasid janu peale siidri, siis mõistan ka, miks paljudes spaades on alkohol keelatud. Inimesed ei oska lihtsalt juua!

Mis arvate, kas spaades peaks olema alkohol keelatud?

Foto: pixabay.com

7 thoughts on “Spaa-kultuur

  1. Isegi olen spas vahetevahel pokaalikese võtnud või väikse kokteili, aga kui end ikka silmini täis jooksin, siis saunades hakkaks ikka eriti halb ma kujutan ette 😕 aga ju need joojad on siis kogenud selles osas ja common sense ammu minetatud.

  2. Kanadas ei tuleks keegi selle pealegi, et spa’s juua. Sellistes kohtades ei müüda kunagi alkoholi. Kohvikutes näiteks ka ei müüda. Ja mingitel tänavafestivalidel jne üritustel samuti mitte kunagi. Ja lastekohtades (nagu Eestis Lottemaa ja loomaaed jne).

  3. Alkoholism on üks kole haigus.
    Minu arvates ei peaks lahjat alkoholi siiski ära keelama, sest väike külm õlu/siider saunas on ju ok. Küll aga peaks kogused limiteeritud olema. Nt iga külastaja saab oma “käepaelale registreerida” max 2 alkohoolset jooki vms.

  4. Hispaanias näiteks müüakse lasteaia ja koolipidudel ka vanematele õlut ja veini. Ja McDonaldsis müüakse õlut. Aga lällavaid ja lakku täis hispaanlasi pole küll kuskil näha. Ma ei teagi mis värk see on, et idaeurooplased + soomlased ei oska juua. Kas see on temperatuuriga seotud? Kultuuriga? Millest tuleb see oskamatus piiri pidada? Suvel tegime autotripi Hispaaniast Eestisse ja see nö piir, kustmaalt enam juua ei osatud oli Saksamaa ja Tšehhi vahel. Tšehhist alates oli jälle näha vanu tuttavaid lakardeid, kes kakerdasid tänavatel, lällasid ja karjusid möödujatele lamedusi.

  5. Kunagi ammu töötasin ühes kesklinnas asuvas spas. Selliseid juhtumeid oli seal oi kui palju. Väga suurt vahet polnud kas mehed või naised. Õõvastav oli see vaatepilt igatepidi. A la ema lastega ja sõbranna kaasas, et nautida õhtupoolikut või nädalavahetuse päeva ja siis see ema jääb õllekoomas lastebasseini magama.. Ma peaks raamatu kirjutama Spa Seiklused😊 ise ei külasta peale sellises kohas töötamist spasid üldse.

  6. Minu meelest võiks küll olla keelatud. Jah, spa on küll teine teema, kui looduslik veekogu, kuid looduslike veekogude osas on küll kevadel-suvel reklaamid, et “ära mine purjus peaga vette” vms. Ega lapsed ja noored eriti head eeskuju ei saa, kui isegi spaades mingid purjus inimesed lällavad. Ja see argument, et see on täiesti ohutu, kuna seal valvatakse, see pole argument. Mina mäletan, et alles viimaste aastate sisse jäi üks juhtum, kus laps basseini ära uppus, kui isegi last ei märgatud, siis kes selle purjus inimese osas peaks märkama, kõik arvavad lihtsalt, et mängib lolli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *