Üks hommik oli “Terevisooonis” mingi mees, kes rääkis, kuidas peaks ülemuselt palka juurde küsima. Mul endal tõusis esimeses töökohas 4 aastaga palk 2 korda. Aga ma ei küsinud seda ise, vaid ülemus pakkus kõrgemat ametikohta ja suuremat vastutust ning sellega kaasnes ka automaatselt kõrgem palk. Praegusel töökohal sõltub mu palk müügist ja on suuresti minu enda teha. Mul on küll mingi üldine palgaläbirääkimise kogemus, aga mitte otseselt jalaga-uks-lahti-ja-palka-juurde kogemus.

Küll aga teoorias me teame ilmselt kõik, kuidas palka juurde küsida – ära mine jutuga, et sul jäi sugulane raskelt haigeks ja oleks vaja lisaraha, vaid paku ülemusele välja mingi lisaväärtus, mida sa ettevõttele luua võiksid, või paku välja mingid muudatused töökorralduses, kuidas sul jääb rohkem ressurssi üle veel midagi ettevõttele pakkuda. Ühesõnaga, paku midagi, mille eest sa saaksid kõrgemat palka. Seda sama juttu rääkis ka too mees “Terevisoonis” – näita välja, et sa suudad ja tahad teha rohkem ning selle rohkem tegemise eest küsi juurde.

Kuigi minul ei ole inflatsioon kunagi palka ära söönud, saan ma aru, et on ikkagi inimesi, kellega seda juhtub. Ma ei tea, kui suur osa ettevõtteid regulaarselt ise omal algatusel inflatsiooni tõttu üldse inimestel palku tõstavad. Tean, et osad tõstavad, aga kindlasti on ka neid, kes ei tõsta. Nende käest tuleb minna ise küsima. Aga mulle hakkas järsku tunduma kummaline, et kui inimene on ühes ettevõttes näiteks 10-15 aastat ustavalt töötanud, kas pole imelik, et ta iga paari-kolme aasta tagant läheb ülemusele rääkima, kuidas ta suudab nüüd jälle rohkem pakkuda, veel rohkem oma ajaga ära teha ning veel rohkem kohustusi võtta? Kas ei teki küsimus, et mida see töötaja oma ajaga siis üldse enne tegi?

Tundus korraks ajukas…

PS: Ja no tulles nüüd tagasi selle postituse “Blogija – ole rohkem väärt!” ja kerkinud arutelu juurde, siis kui inimesed ei julge isegi väikseid summasid või õiglast tasu küsida selle eest, et reklaamivad suurte turunduseelarvetega firmade tooteid, siis kuidas nad üleüldse oma palgatöölgi palgatõusu julgeks küsida.