Minu meelest Mihkel Raud kirjutas oma viiamases raamatus kriitika ja kommentaaride peatükis sellest, et pole väga mõtet delfi vms anonüümsetest nilbetest kommentaaridest heituda, sest see kõik on peldikulektüür. Kuna ma laenasin raamatut just sõbrannale, siis ma ei saa täpset sõnastust kontrollida, aga sedasi mulle meelde jäi ning raamatut lugedes jäin selle vetsulugemise peale mõtlema. Ma olen WC lektüürist kuulnud küll. Ma olen isegi kuskil näinud, et inimestel on raamaturiiul tualetis, ajakirjahoidja… Aga…

Kas päriselt ka loetakse WC potil istudes raamatut? Kas on mingi stereotüüp, kes seda peldikulektüüri poti peal loeb? Minu vaimusilmas mingi kogukas mees, kes kodus trussikute väel ringi käib, kindlasti magades norskab ja end tihti kanni vahelt sügab? Või käivad peldikus tahvli või lausa juturaamatuga ka see nö õrnem sugupool – hoolsad pereemad, noored ja vormis fitnessmodellid, poliitikud, juristid ja meie tuntud lauljad?

Mõtlesin, et teen kiire ja spontaanse reality checki ja kirjutasin sõbrannale Facebooki:

“Kuule, kas sina loed peldikus?”

“Ei. Pole mahti old.”

“Aga mis sa arvad peldikus lugemisest?”

“Kui see s*ttumisele kaasa aitab, siis lugegu.”

Absoluutselt nõus! Ma ei kritiseeri kedagi, ega ütle, et peldikus lugemine kuidagi vale või häbiasi on. Ma tahaks lihtsalt teada, mis asjaoludel ja miks seda tehakse? 😀 Kas see tõesti aitab kaasa? Või kui pikalt siis mõned inimesed seda number kahte teevad, et nii igav hakkab, et peab haarama lektüüri järele? Ma ei kujuta ette, mitme aastaga ma jõuaks näiteks Lohetüdruku saamatusarja läbi lugeda, kui ma selle oma peldikulektüüriks võtaks. Või Harry Potteri. Lihtsuse ja labasuse osas sobiksid hallid varjundid paremini, aga see oleks natuke perversne number kahte tehes Cristian Greyst fantaseerida… Või tehakse asi ära ja siis mõnuletakse raamatuga edasi? On see lihtsalt moodsa maailma multitasking?

Tulge andke end üles! Kes loevad vetsus peldikulektüüri?

PS: Vabandan, kui kellelegi s*ttumise jutud peale ei lähe. Aga samas, äkki see peldikulugemine on meie kultuuri osa? 😀