Täna jäi mulle netist uudiseid sirvides silma artikkel “Lihtne nipp, millega säästa 1000 eurot”. See oli tegelikult võetud otse SEB panga kodulehelt, kus oli sama “uudis” pealkirjaga “Mänguline raha kogumise viis toob aastaga 1000 eurot“. Ma avasin selle vaid eesmärgiga teada saada, mis totakad ideed seekord uudiseks vormistatud on. Ma olen tegelikult säästu teemadel varem ka arutlenud, näiteks postituses “Tulud ja kulud. Säästmine versus koonerdamine“. Ja ega ma väga pettuma pidanudki, totakust jagus.

Point on siis selles, et pane iga nädal kõrvale nädala arvule vastav summa. Näiteks see nädal (selle aasta esimene nädal) on nädal 1, seega pane kõrvale 1 euro. Järgmine nädal on selle aasta teine nädal, seega pane kõrvale 2 eurot. Ülejärgmine nädal 3 eurot jne. Kolme nädalaga on sul koos 1 + 2 + 3 = 6 eurot.

Jepp, mingi hetk tuleb ka 30. nädal, siis sel nädalal pead panema kõrvale 30 eurot. Kui sa juba nii kaugel oled ja arvestades, et ühes kuus on keskeltläbi 4 nädalat, siis tuleb sul ÜHES KUUS kõrvale panna 30+31+32+33 eurot, mis on kokku 126 eurot. Nädal 40 ja sealt edasi võite ise arvutada. Aastas on võimalik niimoodi koguda 1378 eurot.

SEB panga lehel on kirjas: “Sellise kogumismeetodi tugevuseks on järjekindlus, lihtsus ja taskukohasus. Korraga on raske suurt summat kõrvale panna, kui aga alustada väikestest summadest, siis tekib meeldiv harjumus ja oskus iganädalase väljaminekuga arvestada.”

Taskukohasus? SEB’i lehel on kirjas paksus kirjas, et see on kõigile taskukohane. Kuidas on näiteks miinimumpalka või näiteks topelt miinimumpalka teenival inimesel kõrvale panna ühes kuus 126 eurot? See summa tuli seal 30. nädala kanti ja sealt edasi veel rohkem? Te ju ei tea inimeste kulusid, et öelda, et see on kõigile taskukohane.

Või mis see point on? Lihtsus? Mul on palju lihtsam mõte – pange iga nädal kõrvale SAMA summa 😀 No näiteks 100 eurot 😀 Hea ümmargune number. Samas see on küll lihtne, aga pole eriti mänguline.

Issand, kui mänguline üks pank ikka olla saab 😀