Nagu meil perega traditsiooniks saanud on, sõidame suvel puhkusele. Ikka Itaaliasse, seekord Finale Ligure ja Imperia piirkonda. No miks ometi jälle Itaalia? Ma ei tea, kui palju siia uusi lugejaid satub, aga kõik ammusemad olijad vist ka juba teavad.

Hakkasin mõtlema, mis piirkonnad me viimase nelja aastaga Itaaliasse sattudes seal läbi kamminud oleme, ja sain sellise kaardi:

Nice ja Cannes ei ole küll Itaalia, aga panin need ka juba kirja, kui kaardile mahtus. Võimalik, et ma olen ka midagi siin unustanud, aga suures plaanis on nii.

Oleme puhkustel omal käel (enamjaolt) rendiautoga läbi kamminud: Cinque Terre, Pisa, Gastagneto Garducci ja sealne piirkond (Toscanas), Garda järv (Garda, Sirmione ja sealne piirkond), Maggiore järv (Baveno ja Cannero Riviera ning sealne piirkond kuni üles Šveitsi, kus käisime termides), Como, Rooma (sinna sõitsime ainukesena rongiga), Milano, Bergamo… Kõiki pisikesi kohakesi enam ei mäleta ka.

Kuna oleme ise rendiautoga ringi sõitnud, siis oleme päris palju käinud ja näinud – erinevates lõbustusparkides, veeparkides, et lastel lõbus oleks, randades, mägedes, kämpingutes, mõnel matkarajal, looduses, sadamates, pisikestel saartel (laevaga siis), paadisõitudel, vesirattaga järvel sõitnud, looduslikes termides, erinevates kohvikutes ja restoranides (lemmikud!), loomade safaril autoga (kus lõvid, kaelkirjakud jne vabalt suurel territooriumil ringi käisid), promenaadidel jalutanud, külakestes ringi uitanud, natuke ka šopanud jne. Meie lihtsalt meeldib seal perega käia ja otselend, kus Tallinnast 3 tunniga odavalt kohale saab, on üks suur pluss asja juures. Kuna reisime korra aastas kahekesi ka kaugel (viimati siis Sri Lanka), siis ei jää me ka millestki ilma, kui korra aastas Itaalias mõne uue koha avastame. Ei ole nii, et sõidame ainult Itaaliasse ja muid kohti me jaoks ei eksisteeri, ei! Ja Lõuna-Itaalias ja Veneetsias ei olegi ma veel käinud, seega niipea me vist Itaalias käimist ei lõpeta ka 😀

Mis siis seekord plaanis. Maandume Bergamos, nagu ikka öösel, magame öö ära, võtame auto ja sõidamegi esimesse sihtkohta – Finale Liguresse. Kui tavaliselt kipuvad turistid pigem Genovast paremale alla poole rannikule (ma siis räägin praegu Itaalia ülemisest poolest) Cinque Terre ja sinna kanti (samuti mul käidud ju!), siis nüüd läheme me hoopis Genovast vasakule rannikule. Märkisin tähekestega: Finale Ligure (The Alternative Side of the Italian Riviera) ja Imperia piirkond.

Seekord sõidame Finale Ligure ja Imperia kanti.

Mis meil Finale Ligures plaanis? Mul on alati plaanitud mingid asjad, mida teha ja kus käia, aga üldiselt vaatame palju jooksvalt.

  •  Ägedad rannad, näiteks Baia dei Saraceni. Neid on seal muidugi veel.

Fotod: http://www.hotelloano2.it/Content/pdf/en/escursioni/free-beaches.pdf

“Baia dei Saraceni is a fantastic natural bay between Punta Crena and Capo Noli. It is very appreciated for its particularly shallow and very sandy depth, for its crystal clear water and for the rocks falling sheer to the sea.
In the eastern part of the coast the seabed is rocky. The beach is very small in front of the colourful small houses of the village. To the westside the Baia dei Saraceni is closed by a 10 mt high rock: here the water is crystal clear, on the sandy depth you can walk towards the open sea.” (Link).

Peatume 6 ööd apartmentis – Casa Castelletto.

See poleks olnud võibolla minu esimene valik, aga kuna jäime reisi otsustamise ja lennupiletite ostmisega natuke hilja peale, siis polnud valik väga suur. Samas, mahume kenasti ära, süüa saab teha, rand on lähedal, väike rõduke on ja koht on täitsa Finale Ligure keskuses. 6 ööd kokku meile viiele ca 650 eurot. 5 ööd oleme Imperias, sealne ööbimiskoht oli kokku midagi üle 500. Lennupiletite peale läks seekord Ryanairiga veits üle 700 euro viie inimese peale, selle hinna sees on ka paar käsipagasi mõõdus kohvrit ja kaks suurt kohvrit. Kuna Ryanair muutis oma kohvripoliitikat, siis tavalise lennupileti hinna sisse enam käsipagasi mõõdus kohver ei käi ja selle peab eraldi juurde võtma või siis juba suure kohvri eraldi valima.

  • Finalborgo on kohe seal samas, pidi olema mõnus külake, kus ringi käia ja kohvikuid ning tänavaid nautida.

“Finalborgo has the historic beauty you expect from Italian medieval villages, but it has a younger vibe than any village we’ve visited in Italy. There are artsy boutiques, outdoor stores, and cool wine bars. This is because the mountains surrounding the village attract climbers and mountain bikers.” (Link).

  • Lähedal on näiteks veepark Parco Acquatico Le Caravelle. Mulle endale veepargid ja ka lõbustuspargid väga ei meeldi, aga lastega reisides peab ka neile midagi pakkuma, vastutasuks, et nemad meiega vahepeal romantilistel tänavatel niisama kaasa kondavad (ja vahel vinguvad, et igav :D).
  • Grotte di Toirano koopad. Usun, et lastel võib seal äge olla. Kunagi, kui minu laps oli vist 6aastane ja teised selle võrra vanemad, käisime Türgis mingites koobastes ja seal lastele väga meeldis.

Pärast 6 ööd Finale Ligures läheme natuke edasi – Imperiasse. Aga mulle tundub, et sellest kirjutan mingis järgmises postituses. Ma ei ole veel nii palju sealsesse linna süvenenud, et oskaks ennustada, kus ja mida teeme, nii et nüüd lähiajal peangi selle plaani võtma.

Kui keegi oskab selles piirkonnas midagi vahvat soovitada, siis andke teada.