Eile käis laps sõbranna sünnipäeval. Plaanitud oli aardejaht vanalinnas. Mina suundusin samal ajal toidupoodi, et osta kõik vajalik, et teha üks juustukook ja küpsisetort. Laps tahtis võtta osa koolis toimuvast sügislaadast, kus müüakse omatehtud küpsetisi. Aga ma ju ei küpseta!

Aa, ja kõige igavam saade maailmas – “Tordiboss”.

Minu poeskäik kujunes samuti üheks suureks aardejahiks. Aardejahiks poeriiulite vahel. Ma küpsetan kooki üks kord viie aasta jooksul ja mul pole aimugi, kus riiulis on koogi jaoks sobivad toorjuustud või näiteks kondenspiim. Otsisin pool tundi mascarponet, googeldasin, milline see üldse välja võiks näha ning olin juba lootust kaotamas. No ei ole! Lõpuks leidsin suvaliste Hiirte sulajuustude kõrvalt, kuhu ma olin varem 114 korda juba vaadanud. Kontrollin siis telefonist nimekirja, et kui palju ma seda mascarponet võtma pean ja… avastan, et tegelikult MUL EI OLE SEDA ÜLDSE VAJAGI!

Otsustasin teha tavalise küpsisetordi ja “lihtsa juustukoogi kondentspiimaga“. Kopeerin sealt lingilt koostisosad siia:

Põhi:
180 g kondenspiima maitselisi või muid küpsiseid (näiteks Kalevi Ekstra)
80 g võid

Täidis:
4 muna, 3 sl suhkrut
600 g toorjuustu
400 g kondenspiima
1/2 sidruni mahl ja peenikeselt riivitud koor

Tundus lihtne. Mul ei ole otseselt küpsetamise vastu mitte midagi ja praeguseks on need kaks kooki mul kenasti valmis. Ööseks külmkappi, hommikul kaunistan juustukoogi granaatõunaseemnete ja füüsalitega ning usun, et käib küll. Aga ma ei tee kooke, sest mu meelest on kohvikutes saada niivõrd maitsvaid tordilõike ja kooke, et mul ei tule pähegi ise küpsetamiseks tunde kulutada, kui võin osta kohvikust kaasa maailma parima pavlova, napoleonikoogi või mida iganes. Ristikheina kohvik, Ruccola, Cafe Lyon – imelised koogid! Kusjuures, minu viimase aja täielik lemmik on üks pealtnäha tavaline Pihlaka kondiitri korvike. Neid on nelja kaupa müüa ka tavalistes toidupoodides.

Aga tulles tagasi kookide juurde, mis tegin, siis siin need on.

Juustukook

 

Küpsisetort. Vaja muidugi mäkerdus pärast ära koristada.