Teadsite, et passi ja ID kaarti saab Interneti teel tellida? Mina teadsin, et tuleb 3 tundi oodata Politsei- ja Piirivalveameti esinduses järjekorras ja kui lõpuks järg sinuni on jõudnud, teatab teenindaja, et oi, aga te olite VALES järjekorras. “Enne sellesse järjekorda, kus te minuni jõudiste, tuleb 4,5 tundi oodata hoopis, näete, SELLES TEISES järjekorras.” (Meeldiv naeratus). No selles järjekorras, kus pilti saab teha. Ning kui olete 4,5 tundi selles teises järjekorras ära oodanud, tulge UUESTI siia samasse järekorda ja kui veab, siis jõuate enne sulgemist ikkagi oma asjad siin ära ajada.

Selliseid jutte olin ma kuulnud sõpradelt ja lugenud uudisteportaalidest. Värisesin juba mõeldes ette, kuidas ma oma taburetšik ja võiku ning Red Bull kaasas üks tööpäev sinna passima lähen. Taotlen passi passides. Ma ei suutnud selle mõttega leppida – peab olema teine variant ka. Pidi ju olema aja broneerimine ette. Asusin uurima ja põhimõtteliselt esimese asjana hüppas mulle ette:

Eesti passi taotlemine täiskasvanule

Taotlemine e-postiga

Ma ei suutnud uskuda. Äkki ma isegi lülitasin akna kinni, avasin Google otsingu teist korda ning lugesin uuesti:

Eesti passi taotlemine täiskasvanule

Taotlemine e-postiga

Nagu TUNDE järjekorras passides versus “passi taotlemine e-postiga”. Hmm, kumba võtta?

Üks tingimus oli: E-posti teel saad passi taotleda juhul, kui eelmise passi taotlemisest ja sõrmejälgede andmisest on möödunud vähem kui 5 aastat ning sul on võimalik taotlus digiallkirjastada.

Tundub tõesti, et mu elu on üks suur vedamine teise järel, sest – jackpot (või vähemalt diagonaalid!) – mina olin oma sõrmejäljed andnud vähem kui 5 aastat tagasi. Ka eelmise passi taotlesin vähemalt 5 aastat tagasi.

  1. Täitsin ankeedi paberi peal ja pildistasin seda, et telefoniga saata.
  2. Tühjale valgele paberile tegin oma allkirja ja pildistasin seda, et telefoniga saata.
  3. Ja ka passipildi saad ise telefoniga teha, kui järgid teatud juhiseid, mis kenasti kirjas. Ma ei järginud ja hüppasin kaubanduskeskusest läbi ning lasin 3 mintsaga teha, mille ma 3 sekundiga oma e-mailile sain.
  4. Saatsin need kolm dokumenti neile e-mailile ning märkisin ka koha, kuhu soovin passile (ja ka ID kaardile, neid saab ka koos taotleda) järele minna.
  5. Sain peagi vastuse, et need on valmis.
  6. Lähen järele. (Eeldan, et 3 tundi järjekorras ei passi. Samas tuleks mul seda enivei teha, kui ma ka kohale minnes taotluse teeksin).

Ahjaa, passifotod ei tohi olla töödeldud. Igati loogiline, vastasel korral võib juhtuda, et kui Läti piiri ääres ÄKKI ikkagi dokumenti küsitakse, näed sa Alko1000 poodi vaid kaugelt eemalt ja pead tühja pagassiga koju minema ning ka kõigile sõpradele pettumuse valmistama. Seega palun ärge tuunige oma fotot seksikamaks, passipilt ei ole mingi Insta või stuudio ilupilt. Minge ilukliinikusse, süstige laup siledaks, huuled suuremaks, põsesarnad kikki, tehke passifoto ning jääge lootma, et aasta pärast Läti piiril (või jumala eest ka mujal, ega eestlane siis tegelikult AINULT Lätis alkoholi ostmas ei käi, vahel sõidab ju Türki ka).

Foto: pexels.com