Sikupilli maailmaime

Sikupilli maailmaime

Sikupilli Prisma avas end klientidele alates märtsist ööpäevaringselt. Arvasin, et seetõttu tekib meedias suurem ühiskondlik arutelu selliste probleemide üle nagu näiteks töötajate tervis või töötajate palgad. Selles valguses, et väikse palgaga kassapidajad ilmselgelt tahavad öövahetuses olla (isegi kui nad TEGELIKULT ei taha), sest saavad siis suuremat tasu, mis on osadele isegi eluliselt tähtis. Siin-seal mõni selleteemaline artikkel ka oli, kuid põhirõhk oli uudistel ja videoreportaažidel, et MIDA siis poest öösel üldsegi ostetakse.

Nagu MIDA POEST ikka ostetakse? Bensiinijaamade poed on ööläbi lahti olnud juba sada aastat. Ma ei ole varem tähele pannud, et ajakirjanikud öösel kell 3 Circle K ees kabanossi ja kohvi ostjale mikri näkku lükkavad, et no miks te siin olete ja mida te nüüd täpselt ostate:

“Kabanossi ja kohvi!”

“Aa, no väga tore. Mis te nendega nüüd teete?”

“Ee… noh… söön ära!”

“Aa, no väga tore. Hakkate siin nüüd iga öö kabanossi ja kohvi ostma?”

“Ee… ei tea, võibolla teine kord, kui siia satun, võtan hoopis piruka.”

No tõesti noh!

Foto: pexels.com

 

11 thoughts on “Sikupilli maailmaime

 1. Mina leian, et väga väga õige tegu. Tõesti on õhtul hilja avastatud, et puudu vajalikud asjad, mida kuskilt bensukast ei saa. Sul silma pseudoprobleemidele😊

 2. Keegi ei taha kuulda sellest, et öötöö tervist tapab ja abielu närutab ja lastele ka kuigi tore pole, kui (olgem ausad, enamasti) ema öösel poekassas istub paari lisaeuro eest.

  Tahetakse meelelahutust. Mitte suvalise Mariga seotud halbu uudiseid, vaid midagi, mis oma närutavalt abielult ja kehvalt terviselt ja vaktsineerimata lastelt mõtted mujale viiks.

  Ainus juhtum, mis meenub, kui ühe abikaasa öötöö mõjus abielu kestusele hästi, oli Pratchetti öövalve seersant ja tolle naine, kellest üks töötas öösiti, teine päeval, suhtlesid teineteisele jäetud kirjakeste kaudu, aga olid siiski kuidagi ka portsu lapsi valmis teinud (ilmselt jäeti vajalik materjal külmkappi ootele?)

 3. Mina sattusin just nimelt mingeid “kas keegi Sikupilli Prisma töötajate tervisele ka mõtleb!?!?” arvamusi lugema ja jäi arusaamatuks ausalt öeldes. Mis need sealsed mõned kassapidajad nüüd järsku rohkem oma tervist rikuvad, kui kõik need teised öiste ametite pidajad – valvuritest arstideni. Minu meelest on pseudoprobleem nii öiste ostlejate ostukorvi sisu kui öötöötajate tervis. Terve see teema on pseudo. Kui üldse miski mõtlema paneb, siis ehk see, et kas on vaja seda niigi segast tarbimisühiskonda selliste võtetega veelgi tagant utsitada. Pigem võiks hakata vaikselt selles suunas liikuma, et näiteks pühapäeviti on poed kinni vms. Väikeste sammudega inimlikkuse, mitte veel suurema arulageduse poole ühesõnaga. Jabur.

  1. Jah, just seda ma mõtlesingi, et see ühe poe avamine ongi suva, aga et see tekitab arutelu nagu laiemalt. Sest minu meelest ka on varem olnud juttu pigem sellest, et võiks lahtioleku kellaaegu (või päevi) pigem piirata. Ja järsku ühiskond justkui juubeldab, et nii hea uudis, üks pood on lõpuks ometi ööpäev läbi lahti. (Kuigi bensiinijaamade poed on ju koguaeg olnud ja osades juba päris suur äkilise nälja kustutamise valik).

 4. Mind jäi hoopis see vaevama, et kui kaua see rahvas öösiti supermarketis käib… Tanklapoed on hädavajaliku jaoks ju niikuinii lahti. Praegu käiaksegi uudishimu pärast “imelooma” kaemas aga kas ka 3 kuu pärast on piisavalt rahvast, kes kell 4 hommikul soovib endale hakkliha ja tuulejopet osta, et öine lahtiolek end ka ära tasuks.
  Mina muidugi ei poolda ka seda, et kõik toidupoed 7 päeva nädalas 8.00-22.00 avatud on. Vabalt võiks pooled toidupoed nädalavahetustel uksed varem kinni panna ka katki poleks midagi. Planeerijad teevad oma plaanid ette niikuinii ja impulssostjad valiks siis selle poe, mis kauem avatud.

  1. Sellest ma ka ei saa aru, et MIDA nad kaemas käivad?! 😀 See on Sikupilli Prisma nii päeval kui ka öösel ju! Või mis huvitavaid asju seal öösel pakutakse?! 😀

 5. Ma ise mõtlesin esimese asjana sellele, kuidas seal nüüd graafikuid korraldama hakatakse – kas seatakse töötajad fakti ette, et nüüd on pood öösel lahti ja graafikus on ka öised vahetused või tõesti küsitakse, kes soovib olla tööl. Kuigi jah, paljudes töökohtades on öötöö, nii et väga katastroofiliselt see uudis just tervise seisukohast ei kõla.

  Aga. Ma ei saa aru, mis asi võib olla öösel nii pakiline, et seda Prismast saab aga nt valveapteegist või bensukast ei saa. Vot siis oleksin ma vaimustuses olnud, kui Prisma oleks otsustanud pühapäeval poed kinni hoida, aga praegune uudis mõjub pigem tõrjuvalt.

  1. Jepp, mul sama tunne.
   Eriti imestasin, et “Terevisioonis” ajalehti kommenteerima kutsutud inimesed sellest ideest nii vaimustuses olid ja siis saatejuhid noogutasid kaasa.
   Aga ju vaid 1-2 kassat öösel lahti. Samas suht sama on nende kassadega ka päeval 😀

 6. Mina kusagil mingit erilist juubeldamist ei täheldanud. Pigem tundub, et inimesed on äraootaval seisukohal.

  Ise ei pea seda õigeks sammuks. Leian, et sellega astutakse samm vales suunas. Meie ületöötanud ühiskonda tuleb suunata puhkama, mitte veel rohkem tööd rabama. Saan aru, et on ameteid, kus öötöö on paratamatu. Poemüüjatöö ei ole üks neist.
  Ootan seda, et riigipühadel ja pühapäevadel oleks toidupoed kinni. Usun, et ühel hetkel jõutakse ka selleni.

 7. Kuskil oli ju kirjas, et niikuinii on alati neil öösiti hulk töötajaid kohal, kes siis kaupa välja panevad/riiuleid korda teevad ja mis iganes veel, täpselt ei mäleta 🙂 aga et nüüd lihtsalt tuli neile siis nö üks kohustus juurde avatud kassade näol!?

 8. Täiesti jabur muretseda, mis nendest kassapidajatest nüüd saab. Keegi ei kurda, et arstid, valvurid, oo jummel isegi laevas töötajad (mitu päeva kodust laste juurest ära ja loksuvad ka veel :O :O :O /iroonia) ja paljud muud inimesed töötavad ka öösel, isegi hullemini, pikemate vahetustega jms. Aga ikka leiab mugav keskklass, et just kassapidaja on see põhjakiht, keda tuleb rutata kaitsma, kui muud päriselt kasulikku teha ei viitsi. Kassapidaja on põhimõtteliselt ainus töö, kus sa saad KOHE teise kauplusesse töökoha, kui midagi ei sobi. Igas poes on üleval sildid – “otsime töötajaid, pakume paindlikku graafiku tegemise võimalust”. Kui kellelelgi Sikupilli prismas töötamine enam ei sobi, siis ma usun, et ta tõestataks suurima rõõmuga kohe üle näiteks Kristiine prismasse. (Kus veel prismad on?) Kui Kristiine jääb kodust liiga kaugele (haha 15 min sõitu Sikupillist), aga see sõit tundub nagu taaskord üks hea põhjus MITTE-kassapidajatel kassapidajate raske elu üle halamiseks. Siis on alati kogemusega kassapidajal võimalus üle hüpata ükskõik, mis muusse kauplusesse – Sikupillist Ülemiste rimisse näiteks. Whatever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *