Kui Eesti Laulu poolfinaalides osalejad ja laulud välja tulid, ei arvanud ma Elina Netšajevast ja tema loost mitte midagi. Vähemalt mitte midagi suurepärast. Neid ooperilauljaid ja -laule on iga aasta Eurovisionil olnud ja on ka tulevikus, ei midagi erilist. Mihkel Mattisen on südantlõhestavaid ballaade, mis lõhestavad südame vaid selle poolest, et on nii igavad, kirjutanud varemgi. Näiteks Birgit Sarrapile (toona Õigemeel), kui too käis 2013.aastal Eurovisionil Rootsis laulmas “Et uus saaks alguse”. Laulu kedrati raadiotes nii üle võlli palju, et sellega hüpnotiseeriti isegi minusugune ära. Kuigi kogu see kompott oli mulle alguses vastumeelne ja maailma igavaim sooritus, hakkasingi viimaks mõtlema, et las siis läheb – Birgit on ju nii armas oma valges kleidis ja tegelikult laulab ju hästi. Veensin iseennast nii, nagu Eesti jalgpallifännid on alati enne koondise mängu ülesköetud, et vot nüüd tuleb võit ära, ja siis tulevad, sabad norgus, A. Le Coq Arenalt seisuga 3:0 minema.

A mis ma öelda tahan? Seekord hakkas küpsetamine juba varem pihta. Küpsetati Elina Netšajevat kui võitjat. Ma ei mõtle ainult mingeid ennustusportaale, kes talle lausa Eurovisioni võitu ennustasid, kuigi ka sellel on psühholoogiliselt hääletajatele suur mõju, eitame seda või mitte. Alateadvus! Aga korraldatud intekad (näiteks Anu saade), kus ta avas ennast rahvale – suvalise kauni ooperilaulja külge tekkis ka nö tema lugu. Ja see lugu meeldis inimestele. Meedia jahvatas temast siin ja seal, inimestele sisendati terve finaalile eelnev aeg, et Elina ja tema laul ja esitus on parim valik. Ma ei ütle, et ei olnud. Selles konkurentsis ma arvan, et isegi oli. Aga kuna kunagi ei tea ju, kuidas asjad lõpuks kujunevad, otsustati ikkagi kindla peale välja minna ning võitjat ja staari varem küpsetama hakata. Täiesti võimalik, et kui Elina asemel oleks käinud absoluutselt igal pool Stig rääkimas oma loost, tulevasest uuest beebist ja nunnust pereelust ja avanud end veel siit ja sealt poolt, oleks võinud pugeda ka tema inimeste alateadvusse. Me ei saa kindlad olla, aga ei saa ka välistada.

Mul oli Elina võidu üle eile väga hea meel. Aga ma ei ole 100% kindel, olen ma meedia poolt ära nõiutud või oli see päriselt.

Foto: pixabay.com