Vaatasin just “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (2017). No nii minu vaibiga film! Must ja absurdikas huumor, mis tõesti ongi vaimukas! Natuke kahetsen, et “Ringvaates” filmist päris palju jupikesi ära nägin (näidati, kuna ennustati Oscareid), mõned üllatusmomendid kadusid, aga absoluutselt fantastiline film oli ikkagi.

Ei ole põnevik, kuigi alguses võib nii tunduda, et otsitakse lihtsalt mingit mõrvarit. Tegelikult pole see üldse põhiteema. Teemaks on lein, kättemaks, pereväärtused, raske haigus, nooremad naised, vägivald, kibestumine, aitamine, lohutuse otsimine, rassism, andestamine. Väga palju asju ühes filmis, aga moodustuvad täieliku terviku. Dialoogid on vaimukad ja sarkastilised. Naljakohad on seal, kus sa neid kõige vähem ootad. Karakterid on väga vingelt välja toodud, näitlejad, eriti Frances McDormand, mängivad suurepäraselt.

Lugu ise… Üks minu tuttav nägi treilerit ja teatas, et ahh mingi tüüpiline klišee film – väikelinna teema ja hakkavad mingit mõrvarit otsima. Oi ei! Just nimelt ei ole tüüpiline, täiesti ette ennustamatu lugu, mis koosneb pisikestest nüanssidest ja suurtest probleemidest, mitte tüüpiline põnevuslugu. Peale hinge minevate teemade teeb filmi heaks just see, millise kiiksuga see kõik tehtud on.

No aga ma ei saa ju rohkem ette ära rääkida!

Päises: Sam Rockwell ja Frances McDormand, foto Merrick Morton, AP.