Kuidas te seda suudate?

Kuidas te seda suudate?

Teate seda tunnet, kui magate reisil või lihtsalt võõras kohas ja ärkate öösel või hommikul üles ning ei saa esimese hooga aru, kus te olete. Ma olin täna öösel võõras kohas ja ärkasin väga äkitselt keset und üles, tuba oli juba pime ja ma ei saanud aru, kus ma olen ning ma ei saanud ka aru, KES ma olen. Täiesti hull olukord ja tunne. Umbes nagu oleks ärganud mu hing ega ei saa aru, kus kehas ta parasjagu on. Läks oma mitu sekundit, kus sain aru, et jajaa, ma olen siin ja ma olen Triin. On teil nii olnud?

Nüüd olen ma tagasi kodus ja sättisin akendele jõulutuled. Laual on mõned mandariinid, kaminal põlevad küünlad. Varsti tuleb vasakusse nurka ka jõulupuu ja ongi kogu lugu. Aa, päkapikud käivad meil muidugi ka. Aga ei hakka mina taga ajama mingeid stiilset spets sokke kogu perele, kuhu tikin meie kõigi nimed ja siis veel kasside ja hamstrite nimed ka. Eelmine aasta kirjutasin ma jõuludest SIIN.

IMG_7634
Akendel mõned jõulutuled, kaminal küünlad, laual mandariinid ja kõrsikud 🙂

Ma olen ikka suht Grinch. Ma ei vihka jõule, mind tegelikult jätavad need külmaks, aga Ethelile tahaks seda jõulumütoloogiat natuke ikka pakkuda. Seda, mis mulgi lapsena oli. Nädal tagasi mõtlesin, et ahh suva, lähen KÕIGEGA kaasa! Et lähen poodi ja ostan kõiksugu kuule ja karda ja hirvi ja saane ja riputan neid kodus igale poole. Peldiku poti kohale ka kui vaja. Ostan ja tellin igasugu träni ja kingin kõigile. Meelega käitun täiesti vastupidiselt sellele, kes ma tegelikult olen, ning vaatan, mis saab, äkki avanengi ja minu hing saab soojust täis ja järgmine aasta ootan juba jõule nii, et oktoobris hakkan jõuluasju netist tellima, sest noh, uuel aastal on ju UUSI vaja! Et teen siukse kodu nagu alloleval pildil ja jään siis ootama seda jõulutunnet 😀

Eyesore-Christmas-Lights-fail
Foto: http://hgdiy.com

Läksin poodi, vahtisin neid jõulukuule ja öökullide ning põhjapõtrade piltidega kõiki asju ning ei, ma ei suuda. Mul ei teki mingit emotsiooni mingi juraga, millel pael külge pandud. No. Ei. Teki.

Sõbranna lehitses ükspäev mu kõrval naisteajakirja ja järsku küsis: “Ivo Nikkolo teeb nüüd ka küünlaid või? MIKS?” Ma ei oskagi muud öelda, kui et ju siis küünal, mille peal on kirjutatud Ivo Nikkolo ja maksab 20 eurot, müüb jõuludel hästi. Muud põhjust ma ei suuda välja mõelda.

Loobusin. See kõik on lihtsalt nii kohutavalt tüütu ju. Kuidas te seda suudate? 😀

Päise foto: www.whats-on-netflix.com

21 thoughts on “Kuidas te seda suudate?

  1. Millist? Kui mõtled seda artišoki kujuga, siis googelda “artichoke lamp”, siis leiad 🙂 Poul Henningsen, Taani disainer, aga neid on temast inspireerituna teinud erinevad tootjad.

 1. Ega hästi ei suudagi. Aga kuna laps on alles neljane siis panime tuled akendele koos temaga, lasin lapsel paar kaunistust ka nt kapiuste külge riputada. Ja laps “kaunistas” oma voodi jõulutuledega. Päkapikud käivad ka.
  Jõululaupäeval toome suurde vaasi paar kuuseoksa ja need saavad mõned ehted ka külge.
  Rohkem selle kaunistamise värgiga väga sebida ei kavatse. Välisuksele pärga ei punu ja auto armatuurile legendaarset küünlakolmnurka panna ei kavatse 🙂

  1. Millega pingutada? Et riputan rohkem jõulumunasid lakke?
   Ma ju kirjutasin, et päkapikud käivad ja varsti tuleb kuusk. Kui sa klikid mu lingil, kus eelmine aasta jõuludest kirjutasin, siis näed ja loed, kuidas iga aasta käib ka jõuluvana 🙂

 2. Ma arvan, et ongi kaks leeri, ühed kes täiega möllavad ja teised kellel on tegelikult suhteliselt suva. Minul näiteks on suhteliselt suva jõuludest, kuid eks see võib sellest tuleneda, et lapsena meie peres jõule ei peetud. Samas mu abikaasa peres alati peetudja tal ka ikkagi suht suva. Koerte ja kasside pärast paneme kuuse püsti ja kingid jne, tore näha kuidas kuuse hävitamine neile lõbu pakub 😀 Peaaegu oleks koerale isegi päkapikku hakanud mängima, kuna noh, koerad on taibukad ja lahe oleks olnud näha, kuidas ta esimese nädala lõpus loodetavasti ise oma sussi juurde jookseb 😀 Appi täiesti hullud peaaegu noh 😀 😀

  Ja ainus asi, mis kindel traditsioon meil on see, et abikaasa perega saame 24-ndal nende vanaema pool kokku ja peetakse jõule ning nn vanaema sünnipäeva koos. Vanaema tal hästi vana, pea 100 aastane juba ja noh, tore on kui enamik perest kokku tuleb tema jaoks ja koos temaga on. Kuigi samas talle on see küll megastressirikas ja väsitav, kuid mis seal ikka, ma usun, et tore ka 🙂 Kuigi enamus ajast ta pahurdab oma lastelastega 😀

    1. Appi kui lahe mõte 😀 Ma olen oma kassi ikka täitsa unarusse jätnud, pole selle pealegi tulnud, et talle kuusk tuua. Ja tulukesed panin ka kõrgele lae alla, et ta kätte ei saaks.

     Mulle meeldivad need värvilised tulukesed jõulude juures (mõõdukas koguses loomulikult), muust on üsna savi. Ja valgustatav jõulutäht oli ka tavaliselt akna peal aga kuna naabrid ükski midagi aknale ei pane siis seekord panin ainult tuppa enda rõõmuks ühe soru pisikesi tulukesi. Meil tegelikult olid perel jõulutraditsioonid küll, vanaisaga käisime kuuske toomas jne. Kuid nagu enamus asju, mida ei hoia, on needki soiku vajunud. Perega saame kokku küll ja kalmistul käime ka alati aga mingisugust suurt kingi- ja söömaorgiat ei korralda.

 3. Mulle meeldivad jõulud. Mulle meeldivad ilusate jõuluehete ja valgustite jms kodud ka. Minu jaoks on see kord aastas, kõige pimedamal ajal, mil on võimalik üleüldist pimedust ilusamaks ja heledamaks teha.

  Tõsi – asjad, mis mulle ei meeldi, on need igasugused koledad pudinad, koledad tekstiilid, koledad karrad jne. Kunagi – lapsena – meeldisid kohutavalt. Nüüd täiskasvanuna olen nõus jõuluhullusega kaasa minema, aga see hullus peab olema siis minu nägu ja tegu (ehk ainult teatud moodi) – kui on teist nägu (a’la Jysk), siis see mulle ei meeldi. See ei tähenda, et mulle ei meeldi need teiste kodudes – kui inimese kodu suudab selle hulluse välja kanda, siis see meeldib mulle, aga minu kodus? Ei-ei-ei.

  Skandinaavlaste valged kodud oma kaunistuste ja ehetega ning must-valgete ja osaliselt minimalistliku jõulustiiliga on ilusad.

 4. Ei tea, miks peaks olema ainult kaks leeri. Mina ei ole jõuluhull, aga mul ei ole jõuludest ükskõik. Pooltoonid on alati olemas, iga teema puhul.
  Minule meeldib jõulude juures see, et pere tuleb kokku.
  Kaunistused on meil aastaid samad, suur osa kuuseehetest pärineb ajast, kui minu vanaema ja vanaisa alles abiellunud olid.
  Igal aastal toome jah uusi ehteid ka tuppa, aga seda sellepärast, et suure osa meie kaunistustest moodustab naturaalne materjal: kuuseoksad, käbid jmt.
  Kinke teeme: igaüks teeb igaühele ühe kingi ja arvestab sealjuures väga tugevalt seda, kellega kingisaaja näol tegu on. Kinkekaarte ja lihtsalt nodi kinkimise pärast ei kingita kunagi.
  Lapsed panevad iga detsembri algul kirja kolm soovi, mille puhul on teada, et jõuludeks saab sealt võib-olla ainult ühe. Ja ongi saanud ka jõululaupäeval vaid ühe kingituse.
  Tähistamisel rõhume just lähedaste ja traditsioonide hoidmisele, mitte asjadele ja kaunistamisele.

 5. Püüan näiteks igas asjas leida positiivse ja meeldiva aspekti ning ei keskendu asjadele mille muutmine ei ole minu võimuses.

 6. Mulle jõulud meeldivad, aga samuti omal moel. Kuuske ma tuppa ei taha. Kuidagi nii veider tundub äkitselt oma tuba puuga kaunistada. Pealegi leiab okkaid vaibast hiljem jaanipäevani. Sel aastal kaunistasin küünlajala, mis meil söögilaual on. Meie oleme alati jõulude ajal koos ja see on hästi klassikaline- palju süüa ja kingipakid. Erilist stressi see ei tekita, tore on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *