Ma tean, et seda blogi loeb ametilt vähemalt kolm raamatupidajat, nii et jumala eest, parandage mind, kui ma eksin.

Kui ettevõte võtab blogijaga ühendust ja pakub koostöö raames ja reklaami eesmärgil saata mõned tooted testimiseks ja sinule küll meeldib a) toodete testimine, b) nende arvustamine, c) huvitava ja haakuva jutu kirjutamine, d) pildistamine, e) loosimise korraldamine, f) võitjale paki saatmine jne, aga sa siiski annad endale aru, et isegi kui see töö sulle väga meeldib, siis töö eest küsitakse tasu.

Me enamjaolt teeme kõik ka “päris” tööd, heaküll, mõni on lapsepuhkusel ja võibolla mõni on kodune, aga üldiselt on fakt, et inimesed käivad tööl, küsivad selle eest palka ning kasutavad seda raha oma eluasemekulude katteks, söögi ja jalavarjude ostmiseks, lastele, reisimiseks, lõbutsemiseks jne. See on elu. Õnnelikud on need, kellele oma igapäevatöö meeldib või kelle jaoks on töö ja hobi ühes.

Kuid kui sulle meeldib su töö, ega sa siis sellepärast ütle ülemusele: “Ma ei taha palka, ma elan lihtsalt eneseteostusest ja teen siin neid projekte, sest siin on lihtsalt nii tore, ma armastan oma tööd ja niikuinii midagi peab ju tegema. Tänan, et lubate mul siin tasuta tööd teda! Ma olen selle võimaluse üle nii uhke! “ Isegi, kui inimene on nii arg, et ei julge iialgi palka juurde kaubelda, siis mingi miinimum võetakse ju ikka vastu. Keegi ei taha ilma palgata kellegi teise heaks tööd teha. Isegi kui töö meeldib. Miks see blogimisega paljude meelest teistmoodi on?

Aga okei, millised on siis blogija võimalused ametlikult teenuse osutamise eest tasu vastu võtta. Kui sa ei ole FIE ega osaühing ja sa ei saa esitada arvet, siis on variandiks töövõtuleping. Kas või ühekordne. Sel juhul aga arvestatakse su tulust maha lisaks tulumaksule ka sotsiaalmaks, töötuskindlustus, pension jne. Aga kui sa enne oleksid seda teenust pakkunud 0 euro eest, siis vahet pole, palju sa nüüd riigile maksudeks maksad, jääb sulle kätte ikkagi rohkem kui NULL.

Näiteks, kui sa tahad postituse ja testimise jne eest kätte saada (neto) 100 eurot, siis selle firma jaoks on kulutus tegelikult suurem, sest ta maksab sinu eest ka maksud. Kalkulaatorid on ka netis olemas ning alati võib täpse summa ju üle rääkida. Pluss on see, et Sa ise siiski midagi tegema ei pea – ettevõte teeb selle sinu eest ära ja see kajastub juba ka sinu tuludeklaratsioonis. Ka see leping ei ole mingi tuumafüüsika ja sa ei pea seda ise koostama, üldjuhul on ettevõtte asi see tüüpleping saata. Ongi kogu muusika.

Või ma eksin? See pole retooriline küsimus? Kui keegi teab veel mingeid viise või tahab nõu anda või mind parandada, siis palun kirjutage.