Kui mulle üks tuttav mõni aeg tagasi rääkis, et meil tuleb välismaa eeskujul uus saade, kus Taukar autoroolis leelotab, siis minu esimene reaktsioon ei olnud üldse ohutusega seotud, kuigi too tuttav just seepärast oma juttu alustas. Mõtlesin esimese hooga, et kui see on “keskmise eestlase” meelelahutus, siis see “keskmine eestlane” oli kindlalt viimasena kohal, kui loomadele sabade jagamise sarnaselt meile huumorisoont jagati.

Käisin eelmisel nädalal kaks korda kinos ja mõlemad korrad näitas filmi ette pikka ja mõtlemapanevat reklaami isast autoroolis ja tütrest. Kampaania eesmärk on lihtsate näidete ja faktidega äratada inimestes vastutustunnet, et nad autoroolis ei vastaks sõnumitele ega tegeleks muude kõrvaliste asjadega.

Kui juhid, siis juhi. Eluliselt oluline on ainult elu.

Kõrvaliste tegevuste tõttu juhtub Eestis iga päev keskmiselt 2,1 liiklusõnnetust. 33 protsenti juhtidest sattus 2016. aastal tähelepanu hajumise tõttu ohtlikesse olukordadesse – kaldus oma sõidurealt kõrvale; ei märganud foori või liiklusmärki; äkkpidurdas, et eessõitjale mitte sisse sõita; eksis teelt; ei märganud jalakäijat või jalgratturit. (LINK)

Ja siis selle kõige kõrval on TV3 ja Taukar ja muud tuntud staarid, kes arvavad, et paralleelselt inimese südametunnistusele koputavatele kampaaniatele võiks ikkagi eetris olla ka saade, kus autoroolis mitte ei juhita, vaid tõmmeldakse ja lauldakse ja tehakse nägusid ja vahitakse niisama ringi ja lollitatakse.

Taukar rahustab, et kiirused ei ole suured ning ees ja taga on saadab neid veel patrullauto. Me kõik teame, kuidas mängufilme tehakse ja et see ei ole päris. “Kiiretes ja vihastes” ei oleks ilmselt ühtegi ellujääjat, kui nad päriselt ka kõike seda teeks. Ja Bruce Willis ei lase igal jumala jõulupühal inimesi maha. Aga Taukari saade ei ole ju mängufilm, seda presenteeritakse kui realityt, päris elu.

Ma veidi mõistan, kui mõni telekanal tuleb väga skandaalse saatega lagedale. No nii skandaalsega, et terve ühiskond kihab vihast ja muudest emotsioonidest. Teema on intrigeeriv ja saade püüab vaatajaid. Aga sülitada Maanteeameti püüdlustele ja teha vastutustundetult mingi meelelahutuslik täiskasvanute “laulukarussell”, mida see kurikuulus “keskmine eestlane” kuulab vaid oma doktorivorstisaia tegemise taustaks… Miks?

PS: Võite kolm korda arvata, kes oli see staar, keda ma mõni aeg tagasi autoroolis ummikus telefon näos kinni sõitmas nägin. Küll jah – “Kiirused ei olnud suured”.