Postimeest sirvides jäi silma selline natuke isegi lõbus ja kindlasti nostalgiline “artikkel” “Fotod: viimase 30 aasta sisekujundustrendid, mis loodetavasti kunagi tagasi ei tule”. Need on siis näiteks graniidist tööpinnad, kolletuv männipuidust mööbel, kontorirulood elu- ja magamistoas, bordüüriga eraldatud tapeedid (teate küll, see seina alumine osa on üks tapeet, siis jookseb bordüür ning ülemine sein on hoopis teine muster), kott-toolid, kunst-puuviljakorvid kodulaudadel…

Ka minu lapsepõlvekodus oli palju männimööblit. Köögipinnad olid vanasti meil aga tavalised mingi spetsiaalse kattega vineerplaadid. Mäletan ka bordüüriga tapeete, see kõik oli moodne, aga miskipärast meie oma kodus sellist remonti ei teinud. Ka muud trendid läksid meist kuidagi mööda ning tehislikud puuviljakorvid laudadel on minu jaoks täitsa võõras. Kas tõesti olid sellised butafooriad elutoas ja köögis laua peal?

Kõige arusaamatumad (peale puuviljakorvide) tunduvad siit nimekirjast aga hoopis kott-toolid. Millist kodu need kaunistaks? Näevad välja nagu vussi läinud paksud pannkoogid. Või lihtsalt kotid. Mitte toolid. Kõige jubedamad on läikivast nahast kott-toolid. Miks keegi peaks tahtma oma toanourka hiiglaslikke nahast kotte? Minu meelest ei saa kott-toolis kunagi seda õiget istumisasendit ja sealt on võimatu “välja saada”. Võibolla keegi argumenteerib, et seal on nii mugav kodus lebotada. Sel juhul ma küsiks, et mis teil on diivani asemel kodus puupink või? Või miks te olete nii ebamugava diivani ostnud, et kott-tool mugavam on?

Hakkasin ise mõtlema, mis on need praegused trendid, mille üle me paarikümne aasta pärast muigame, ning pähe tuli midagi järgmist.

  • Euroalustest tehtud voodid ja diivanid.
  • Euroalustest ja muudest suvalisest kastidest ehitatud lauad ja riiulid.

Screen Shot 2017-03-28 at 20.30.55

  • Igasugused suvalised “vintage asjad”, mida riputatakse suvalisse kohta kodudes. Näiteks uisud ripuvad köögi tööpinna kohal või siis vana kastekann magamistoas peakohal.
  • Seinad ja riiulid täis trükitud postreid triviaalsete aforismidega.
  • Paksult valgeks värvitud suvaline vana mööbel, mis nüüd imeläbi on “restaureeritud vintage“.

No need asjad tulid kohe esimesena pähe. Ja ma ei ütle, et need kõik koledad on. Aga noh, bordüüridega tapeedid tundusid meile ka kunagi jumala normaalsed 😀