Appi, mida ma raadios kuulsin. Mingi kampaania, üleskutse – teeme kõik koos piimajoomise rekordi! PIIMAJOOMISE REKORDI!!?? Pidin lausa googeldama ja leidsin selle üleskutse:

“Maxima Eesti kutsub kõiki Eesti inimesi jälgima Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja üleskutset tarbida rohkem kodumaist piima ja piimatooteid ning püstitama seeläbi oktoobrikuus Eesti piimajoomise rekordi.”

Ma ei hakka rääkima vegani seisukohast ega hakka siia ümber kirjutama erinevate uuringute tulemusi, mida liigne piimatarbimine meie luudega ja organismiga tegelikult teeb. Selle kohta on infot kuhjaga. Aga isegi kui inimene suhtub nendesse uuringutesse ja faktidesse skeptiliselt või ei viitsi neid üldse lugedagi, siis vähemalt iga TERVE MÕISTUSEGA inimene teab, et ka piima tuleb tarbida mõistlikuse piires. Nagu kõiki muidki asju.

Ja kui inimene tõesti ei mõtle luudele, siis näiteks kehakaal on küll selline asi, mis on silmaga näha ja millega me kõik kokku puutume. Piimatooted teatavasti sisaldavad ka palju kaloreid ja viimasel ajal on palju näiteid (ka mu enda tutvusringkonnas), kes oluliselt piimatoodete tarbimist vähendades, on kiiresti saanud lahti oma rusuvatest ülekilodest. Kui vaadata seal lingil avanevat fotot, tundub, et ka kampaaniamodell, härra Särgava, võiks selle peale mõelda.

Ma ei räägi siin piimajoomisjutu juures hetkel isegi mitte seda nö vegani-juttu julmast piimatööstusest. Ma ise tarbin kohvi peal vahel loomset piima (vaheldumisi taimsega) ja söön juustu, vahel ka kodujuustu. Ma usun, see on mõõdukas. Ei pea ma pakkide kaupa (magusat) kohupiima sööma ja peale liitrite kaupa piima jooma. Eelooteks pooleliitrine jogurtitops, mis on “nii ehe ja marjadega ja tervislik”.

Tsiteerin veel selle kampaania selgitustest: “Mustoneni sõnul püsib joogipiim sõltumata hooajast alati inimeste ostukorvis esikolmikus. Kindlasti aitab piima populaarsusele kaasa lai valik – meie kauplustes on müüdaval 21 eri nimetust joogipiima, millest omakorda 98 protsenti on Eesti päritolu.”

Kui see piim niikuinii sõltumata hooajast meil inimese ostukorvis esikolmikus on, siis see on ju niikuinii juba väga suur tarbimine. Kui palju ma seda piima siis oktoobrikuu kampaanias ära jooma peaks? Või peaksin ma Anu Saagimi moodi hakkama piimavanne võtma? Mul on kodus päris suur vann. Mis aga teevad inimesi, kellel on kodus ainult dušinurk?

2954678t81hb87f

Foto: maaelu.postimees.ee

Ja räägitakse, et ainult veganid on oma tõekspidamistega liiga pealetükkivad – jagavad igasuguseid brokolipilte Facebookis. Lubage naerda. Kui kampaania “püstitame oktoobris piimajoomise rekordi” (olukorras, kus Eesti inimesed niigi liiga palju piimatooteid tarbivad) ei ole pealetükkiv, siis misasi see on? Tundub, et see “ela ise ja lase teistel elada” ei kehti ka omnivooride hulgas, kuigi tuntud mõttekäik “Nii kaua, kui sa minusse ei puutu, söö, mis tahad” on suht nende genereeritud.

Toetaks Eesti põllumehi heameelega, aga pigem kõige muu, kui loomsete toodete ostmisega. Ja juurvilju söön ka ikka nii palju, et kõht lahti ei läheks. Rekordit ei kavatse püstitada!

Päise foto: sport.delfi.ee