Ilmselt paljud teavad, et on olemas näiteks selline asi nagu nö beebi stardipakk – Finnish Baby Box. See maksab päris kopsaka summa, aga olen aru saanud, et sisaldab beebi sünniks pea kõike vajalikku – bodisid, kombesid, tekke ja lappe. Kas üksipulgi nende asjade hindu kokku liites saame kasti kogumaksumuse, seda ma ei tea. Kahtlen. Aga kes eraldi asju väga šopata ei viitsi, saab selle mugavalt koju tellida.

Ja no näiteks on olemas selline asi nagu JOIK’i advendikalender, mis on mõeldud enamjaolt kinkimiseks, aga miks mitte ka iseendale. Iga päev enne jõule tuleb karbist välja väike üllatus (nagu laste šokolaadikalendrist), küll aga on JOIK’i kodulehel põhjalik ülevaade sellest, mis seal karbis on, ehk mida sa oma raha eest saad või mida sa oma raha eest sõbrale kingid.

Aga täna nägin ma Facebookis nii jaburat äriideed, et ma lihtsalt ei saa üle sellest. Loomulikult saab igast jaburast äriideest ka rikkaks saada, kui leidub inimesi, kes su teenust/ toodet ostab. Samal põhjusel on meil ju populaarsed ka igasugused tobekõrgete intressidega kiirlaenud.

Aga tulles tagasi teemasse. Ühesõnaga hiljuti tuli siis turule Injoybox. Ja see toimib nende kodulehe andmetel nii:

  1. Vali üllatuse teema (ehk siis kas “naisele”, “perele” või “gurmee”)
  2. MAKSA!
  3. Iga kuu saa kätte oma kingitus ja ole õnnelik.

Ausalt ma naersin. Ma muidugi naerangi hästi tihti, aga naer ainult tervistab. Ma usun see naer tegi mind palju õnnelikumaks, kui mingi suvaline box. AGA…

Point on siis see, et saad selle kasti tellida endale nagu ajakirja – mida pikemaks perioodiks tellid (karp tuleb kord kuus), seda odavamalt karbi kätte saad. Aga üldiselt jääb ühe karbi hind 30 euro kanti. Ja nüüd pange tähele – kodulehel on kirjas (küll osades kohtades vigase ja ebausaldusväärse eesti keelega), et karbi TEGELIK väärtus on 70 eurot. Ja mis veel hullem – oktoobris läheb müüki AINULT 50 karpi!!! Appi, kiirustage!!! 😀

Mul tekkis kohe küsimus, et kuidas saab müüa 70 eurost asja 30 euro eest, palun seletage mulle ka, kuidas selline bisnes töötab? Ma mõistan panktotivara odavalt müümist või hooaja allahindlusi, kus kaup on jäänud pikalt lattu ja millest on vaja lahti saada… Aga olete te näindu lihtsalt poeletil 70 eurost (kui see olemas oleks), mille hind on 30 eurot?

Mida see “naisele” pakk siis sisaldab? Mida sa nagu selle 30 euro eest saad? AGA – SEDA SA EI TEA ENNE, KUI PAKI KÄTTE SAAD! 😀 Ma veel saaksin kontseptsioonist aru, et tahan emale kingitust teha ja ostan siis talle mingi paari-kolme kuu boxi ja ta saab mõned üllatused koju. Aga ka see tundub jabur, sest üldiselt ma ikkagi tahaks kinkida inimestele asju, mida neil võiks vaja minna, või mida ma saaksin ise südamega valida.

Aga lugedes Facebookis inimeste kommentaare, sain aru, et inimesed tahavad endale selle “liitumislepingu” teha, ehk maksta näiteks aastas ca 12 x 30 eurot =360 eurot!!!), et saada jumal teab mis odavat träni – nagu ma ühe inimese veebilehel nägin (kes sai oma esimese septembrikuu paki kätte), siis mingeid suva kreeme, KÜPSISEID (:D !), kahtlase kella, mingeid jubinaid jms. Asju, mida mul vajagi ei ole ja mis hakkavad mulle IGA KUU tulema! 😀 Pakis oli kaasas kiri, mis sisaldas lauset: “Üllatu, naerata – see on meie jaoks parim tasu!” Irooniline, kas pole? Miks nad seda 30 eurot siis küsivad? 😀

Ühesõnaga – tarbimisühiskond, mis muud!