Pealkiri kõlab, nagu kirjutaks teaduslikku artiklit mõni psühholoog või annaks totraid nippe Cosmopolitani ajakirjanik. Tegelikult pole siin tegemist ei emma ega kummaga. Lihtsalt jagan isklikku kogemust.

Meie peres suurtele, ehk siis mulle ja Karlile, erilisi reegleid ei kehti. Põhimõtteliselt ainuke esi, mida me koos arutame, on puhkuse aeg, sest need 28 puhkusepäeva aastas oleme koos Eestist ära olnud reisidel ja see eeldab puhkuseid samadel kuupäevadel. Tavaliselt käib see nii, et mina panen midagi paika, kuhu ja millal läheme ja ütlen nii poolmuuseas Karlile ka. Eks ma tean, et ega ta seda infot kohe ei salvesta. Ja siis mingil hetkel, kui tal on tööl puhkusegraafikute planeerimine, siis helistab ta mulle, et kuule, mis kuupäevad meil olid.

Ülejäänud elu käib täiesti spontaanselt. Me ei küsi üksteiselt luba, kui tahame kuhugi minna või midagi osta. Ainuke asi, et kui ma ööseks lähen (paar korda aastas juhtub), siis küsin, et kas ta on kodus, sest ma ei saa ju Ethelit üksi koju jätta. Ülejäänud puhkudel lihtsalt nö anname teada. Et ma lähen laupeva õhtul sõbranna juurde külla või et järgmine nädalavahetus läheks isa sünnipäevale vms. Või ütleb Karl, et tal on mingi folk, kus ta esineb või näiteks tööreis…

Ka kodus ei ole meil mingeid reegleid või ärajagatud ülesandeid. Kui ma teen õhtul süüa, siis teen. Kui ma ei tee, siis ei tee. Mingit kohustust iga õhtu küünaldega fanfaaride saatel lauda katta mul ei ole. Prügiämbri viib välja see, kes parajasti viitsib. Kui pole ka reegleid, mida rikkuda, pole ka väga asju, mille peale närvi minna või ärrituda. Lihtne. Ma vahel vaatan meie elu kõrvalt ja imestan, et see nii toimib, aga toimib. Ja tegelikult kui nüüd mõndasid teisi inimesi kõrvalt vaadata või jutte lugeda/ kuulata selle kohta, kuidas kellelgi naine pidevalt kodus näägutab, või siis mees oma naiselt eeldab seda teist ja kolmandat, ning nägusid teeb, kui pesu pole pestud või õhtusöök laual või toad koristatud… Ma tahaks karjuda APPI! See on ahistav!

Küll aga on meie kooselu jooksul olnud ÜKS asi, mille kohta olen ma Karlile teinud tõsise märkuse. Nimelt see on olnud tema komme tulla duši alt ja visata märg rätik käkrasse üle vanniääre. Kuna ma olen tavaliselt juba tööle läinud, kui tema pesust tuleb, siis õhtuks, kui ma seda rätikut vanniäärel näen, on see haisev ja ikka veel märg ning pean selle kuhugi pessu toimetama. Ja nii IGA PÄEV 😀

Ühesõnaga saavad meil puhtad rätikud sedasi nädalaga otsa ja kuna ma ei näe eriti pointi, miks inimene ei või seda rätikut LAHTISELT vanniäärele kuivama panna (pole eriti keerulisem, kui käkras kuivama panemine), siis olen talle elus umbes 3 korda öelnud, et kuule musike, äkki sa paneksid selle rätiku lahtiselt kuivama, sest muidu see jääb lihtsalt haisema. Pärast seda on paar päeva olnud ok ja siis jälle vanaviisi edasi 😀

Kuna ma võin küll “näägutada” lapse kallal, mis tegelikult on siiski normaalsete asjade nõudmine (enda järelt koristamine, raamatu lugemine jne), siis mehe kallal näägutamine on lihtsalt hale. Siin on erinevaid variante.

  1. Näägutad ja midagi ei muutu ja su mees lepib sellega. Väliselt, sest sisemiselt ma siiski ei usu, et inimene sellise naisega siiski lõpuni koos suudab elada. Kui just 60 aastased ei olda.
  2. Näägutad ja su mees ei lepi sellega, sest see on ahistav, tüütu… Sa paistad seeläbi oma mehele pigem mingi kuri võõrasema ning mingil hetkel ta leiab lihtsalt uue ja parema, kes vähemalt esimese aasta ei nääguta mustade sokkide jms kallal.
  3. Teed ise mehe eest kõik asjad ära ja oled vait.
  4. Lased asjadel olla. No okei, vedelevad need riided kodus tugitooli peal, so what? Okei, jättis prill-laua üles, so what?

Nagu väga üldistades olen mina see viimane punkt. Pluss mõne asja teen ise ära. Aga mõningate mööndustega, nagu see rätiku asi. Samas isegi see rätiku teema ei ärritanud mind, vaid pigem tegi nalja. Seega ma mõtlesingi teha ühe katse. Nimelt ei hakanud ma toda märga käkras rätikut vanniäärelt enam ära võtma ja lasin sel seal olla. Mis juhtus? Järgmine hommik tekkis UUS märk käkras rätik vana kõrvale. Ja kolmas päev KOLMAS märg käkras rätik eelmise kõrvale 😀 Nii need kolm märga käkerdist seal üksteise kõrval olid. Kui ma töölt tulles seda vaatepilti nägin, oli see lihtsalt nii koomiline. Ma oleks võinud muidugi oodata, kuni rätikud otsa saavad või kuni vanniäär täis on (meil suur vann), aga ma ei mallanud (maldanud?) oodata.

Läksin Karli juurde, et kuule musike, ära nüüd arva, et ma mingi jälitan ja teste teen su peal (tegelikult siiski ju tegin :D), aga vot selline asi ja seletasin ära. Ta mingi, et missassja, never ei ole nii 😀 Tõusis diivanilt püsti ja marssis vaatama ja no siis nägi ise ka seda koomilist pilti.

Pärast seda pole ükski rätik enam käkras ja märjalt vedelenud 🙂

Kas näägutate oma mehe kallal või kobiseb mees hoopis teiega mingite asjade puhul?