Saime koolist nimekirja koolis vaja minevatest asjadest, mis osta tuleb, ja oi see nimekiri on pikk. Ilma nimekirjatagi aga saan aru, et kõige tähtsam asi on koolikott. Mul pole õrna aimugi, milline üks 1. klassi mineva lapse koolikott peaks olema. Ilmselt mugav ja ergonoomiline, mitte mingi suvakas Prismas müüdav odav luku ja sangadega riidenarts.

Hakkasin siis uurima, et mida koolikotti ostes silmas pidada? Leidsin D.A.S lehelt sellised tähelepanekud:

  1. Parim koolikott on kandiline ranits. See on toekam ja vormikam kui ümarama kujuga kott ning raskus on selles paremini jaotunud.
  2. Kindlasti peab olema ka polsterdatud seljaosa, mis toetab selga, kaitseb teravate õpikunurkade eest ja aitab hoida sirget rühti. Soovitavalt ka kõhurihmad.
  3. Väga tähtsad on pehmendusega õlarihmad. Need ei sooni õlgu ega lase kotil ebamugavalt alla vajuda.
  4. Koolikott peaks olema nii suur, et mahutab ka A4-suuruses raamatuid ja sel peaks olema vähemalt kolm sahtlit. Siis saab laps oma asju panna erinevatesse vahedesse ja kott ei lähe nii kiiresti segamini.
  5. Kotil peaksid olema ka taskud pliiatsite, telefoni ja võtmete jaoks, lisaks peab kotil ilmtingimata olema helkur või helkurribad.
  6. Koti põhi peaks olema vastupidav ja paks, et koti saaks koolipingi kõrvale püsti asetada.
  7. Kotilukk võiks olla laia ja tugeva otsikuga, millest lapsel oleks lihtne kotti kinni-lahti tõmmata.
  8. Koti kaal peaks jääma alla 1,3 kg.

Ühesõnaga päris palju asju ja mis kõige hullem – see kott peab lapsele ju ka MEELDIMA. Ja võiks meeldida ka vanemale, kes selle ostab.

Googeldades leiab mõned brändid, mis on populaarsemad (ei tea, kas ka paremad) kui teised. Näiteks Herlitz ja Jeva.

Herlitz, LINK, millel jagunevad kotid eraldi tüüpidesse: midi, flexi, sporti, aigro, smart (kõlavad nagu automudelid :))

Näiteks Herlitz midi, sobib 1 -3 klassi lapsele. Värvivalik võiks parem olla, 7 aastased on sellest printsessi-mannavahust üldjuhul juba üle saanud.  Helkurid ees, külgedel, õlarihmadel. Taskud ees ja külgede tõmblukuga, sees rahatasku + sahtel raamatutele. Maht 13 liitrit – on see liiga väike?

126142_ranist_midi

Herlitz midi

Herlitz flexi. Helkurid ees, külgedel, õlarihmadel. Pehmendusega sang käes kandmiseks (seda midil ei ole!). Nutikas isesulguv magnetlukk. Kõhurihm (seda midil ei ole!). Sikk-sakk kummid üleriiete jaoks. Ees suur esitasku, külgedel tõmblukuga taskud. Põhi tugev plastist. Kirjas on, et Herlitzi kollektsioonist on see kõige vingem ranits. Maht 15l. Vanuse kohta ei ole kirjas, aga netist loen, et kõik reguleeritav ja kuna kott pole ka väga suurem kui midi kott, siis tundub see parem.

125491_ranits_gl_horse

Herlitz flexi

Flexi_seest

Herlitz flexi seest

Paljudele see Herlitzi kandiline ranitsakuju ei meeldi, aga minul poleks selle vastu iseenesest midagi. Midi hind on ca 62 EUR ja flexi hind ca 90 EUR. Hetkel kisub mul ikka sinna flexi poole.

Jeva, LINK, näiteks see. Jevad näevad normaalsema värvilahendusega välja.

313-72b

Jeva

Jeva. 1-2 klassi lapsele. Tugevdatud tasku tahvelarvutile/õpikutele ja vihikutele. Eraldi esitasku pinalile jms. Helkurid, mis muudavad lapse pimedas igast küljest nähtavaks. Sseljatugevdus, mis toetab rühti, kuid on samas mugav lapse seljale. Lisakott võimlemisriietele, mida saab kotist eraldada ja kasutada kerge seljakotina. Termoisolatsiooniga tasku koos toidukarbiga, lisavarustusena joogipude. Põhjatugevdus, mis säilitab koolikoti vormi ja väldib vihikute kortsumist. Maht 15 l. Tegelikult vist ei midagi sellist, mida Herlitzi flexis pole, pigem isegi tundub see Jeva nats ülepakutud vidinatega ja see põhiline pealmine kotikinnitus tundub veidi imelik (Krõpsuga lahendus, mida peab pusima?). Kuigi välimiselt meeldivad need kotid just värvide osas rohkem. Hind ca 80 EUR.

Ei teagi, mida tahta. Või mida Ethel tahab. Kuigi ma arvan, et kui ta seda Jeva kassipildiga kotti näeb, on asi otsustatud 😀 Ilmselt näitan talle siis netist neid kotte ja tellin kuskilt ära. Ethel soovis sünnipäevaks koolikotti (juuli lõpus saab ta 7a), ehk et hurraaa, et laps kooli minekut nii fännab, et on nõus koti lausa sünnakingiks saama 😀 Kui keegi oskab midagi veel soovitada, siis andke tuld 🙂