Nii paljud asjad on läinud maailmas järjest keerulisemaks – tehnoloogia, erinevad ametid, isegi inimsuhted… Aga kui on üks asi, mis isegi tänapäeval vaid kõige tavalisemat talupojamõistust nõuab, siis on see söömine. Kui jätta kõrvale erinevad haigused, ravimite mõju jms ekstreemsused, siis kehtib ka praegu jätkuvalt lihtne loogika: kui sa päevast päeva õgid nagu loom, siis sa lähed paksuks, ja kui ei õgi, siis ei lähe.

Selle juures on vaid üks “aga”! Välimuse standardid ei ole enam sellised nagu ammusel “talupojaajal”, ja veel hullem, need on ühe inimese eluajal ka pidevas muutumises. Üks ajahetk näeb naine hea välja, kui ta on nii sale, et roided turritavad kehast välja, järgmisel hetkel on seksikas see, kellel piht jäänud küll sama peenikeseks, ent pükste all tagumiku kohal oleks nagu kaks viiekilost arbuusi.

Kõik trendid muutuvad nii kiiresti ja võitjaid justkui pole, sest: 1) kui üritad parasjagu moesolevale standardile vastata, siis hakkad paratamatult oma tekkinud toitumishäiretele moodsaid nimesid otsima, 2) kui sa ei ürita parasjagu moesolevale standardile vastata, siis võid pikapeale hakata end süüdi tundma, jälgides sotsiaalmeedias “ilusa keha” eksponeerijaid.

Õnneks on inimesi, keda see (vähemalt väliselt) külmaks jätab. Aga noorem põlvkond, kes kasvab üles influencerite mõju all? Sattusin Palja Porgandi postituse peale, mida kirjutades on ta minu meelest kaotanud igasuguse talupojamõistuse ja kirjutab juba pigem nagu mingi ususekti ajupestud ohver. Sest kuidas muidu on võimalik tuua eeskujuks inimest, kes terve aasta vältel vaid veest ja toidulisanditest toitus? Ma ütlen nii räigelt (tunnistan!), sest mul on hirm. Hirm, et minu tütar leiab selle või sellise postituse ja… satub samuti sellesse lõksu.

Eriti irooniline on olukord, kus end influenceriks (MÕJUTAJAKS!) kutsuv inimene (ja kes mõiste järgi seda ka on) kirjutab oma selleteemalise postituse lõppu disclaimeri ja annab seeläbi teada, et ta ei vastuta oma sõnade eest, jagab kõike vaid omast kogemusest ent (pange nüüd tähele!) – siiski “teaduslike uuringute baasil”. Ehk siis: pean end Eesti üheks suurimaks influenceriks ehk mõjutajaks, samas ei vastuta mitte millegi eest ega ei taha absoluutselt kedagi mõjutada, sest kirjutan ju vaid oma kogemusest, ent mu kogemus põhineb siiski teaduslikel uuringutel. Loogiline?

Ja jumala eest, oma blogis kirjutagu, mis iganes isiklikust kogemusest, olgu selleks suur reisikogemus, raha kogumise ning säästmise kogemus või siis nälgimise kogemus (keegi ei saa ju seda tsenseerida ja kas peakski), aga palun ärgu ajagu jama, kuidas ei taha kedagi mõjutada, olles seejuures Eesti üks tasustatum influencer, kes käib erinevatel “seminaridel” toitumist õpetamas (oma kogemuse jagamise nime all) ja arvustab halvustavalt tuhandete noorte naiste ees näiteks Erik Orgu toitumiskava. (Ma siinkohal ei oska kommenteerida, kui super hea, tervislik see toitumiskava on, aga ma olen aru saanud, et Orgu propageerib siiski tasakaalus tervislikku toitumist, liikumist ja see ei saa olla kindlasti kahjulikum kui päevi vaid vee joomine ja soola söömine ning igasugune toidu üle obsessimine ning toiduga skeemitamine). See lihtsalt kõik on nii pagana vastuoluline!

Minu laps veel praegu internetis blogipostitusi või artikleid ei loe, vaatab youtubereid, õnneks natuke teise valdkonna teemadel. Aga ma juba praegu näen, et on vaid aja küsimus, kui pean hakkama oma last veenma, et ei ole normaalne ja tervislik MITTE süüa. Ma püüan omalt poolt kõik teha, et seletada, et kui kasvaval lapsel jäävad püksid väikseks, siis see ei tähenda, et ta on paks, vaid tähendab, et laps kasvab. Kui ma juba praegu pean tegelema selliste teemadega, siis mul on siiras hirm mõeldes, mis tulevikus saab, kui mu laps peaks avastama “porgandid”.

Päisepilt EI OLE NORMAALNE NÄDALAMENÜÜ! (Foto: pixabay.com)