Creep

Creep

Just siis, kui ma arvan, et mul on juba kõik õuduk-trillerid ära vaadatud ja mitte midagi enam ei leia, siis avastan ma täielikke pärle. Tahaks soovitada kahte megaägedat filmi. “Creep” (2014) ja “Creep 2” (2017). Ma iseloomustaks neid sõnadega: geniaalne, lihtne, omapärane, eriline, põnev, üllatav, naljakas, uudne, super, absurdne…

Mulle ei meeldi absoluutselt found footage filmid. Teate küll, need, mis oleks justkui käsikaameraga üles võetud. ALATI jõuavad sellised filmid punkti, kus joostakse selle käsikaameraga öösel metsas – pime, mitte midagi ei näe, mis filmis toimub. Kaamera hüppab, pilt lendab sinna-tänna. Täielik kräpp! Teine asi, mis mulle peale ei lähe, on komöödia ja triller (või horror) ühes filmis koos. “Creep” ja “Creep 2” on täpselt sellised filmid 😀 ja need filmid on fantastilised! Ainult, et neis võib lausa ära unustada, et filmid on nö käsikaameraga filmitud (see ei häiri absoluutselt, vaid see ongi filmi võlu) ning neis on sedavõrd sürre huumorikohti, mis teevad neid filmidest just NEED filmid.

Mõlemas mängib peaaosa Mark Duplass. See näitleja on lihtsalt geenius, tohutult andekas. Need kaks filmi on täielikud karakterifilmid, mis on suuresti üles ehitatud selle näitleja meisterlikkusele. Kohati oleks tegemist justkui ühemeheshow’ga, mis naelutab vaatama, on samas kriipi, ettearvamatu, naljakas…

content_Mark-Duplass1
Mark Duplass. Foto: austinway.com

Ma ei hakka ära rääkima sisu, aga natuke juhatan sisse. Esimeses osas palkab Marki tegelaskuju endale maamajja kaameramehe, kes teeks temast ühepäevase väikse dokumentaalfilmi, saadaks tema päeva ja tegemisi. Film oleks mõeldud tema sündivale pojale, keda Marki tegelane ise ei näe, kuna tal on ravimatu vähk. Kõik oleks justkui okei, aga see Marki tegelane (Josef) on VÄGA kummaline. VÄGA! KRIIPI! Samas midagi nagu hullu ta ka ei tee, et tunduks ohtlik, lihtsalt siuke friik. Aga tegelikult… No te  peate seda vaatama!!!

Teine osa on veel omanäolisem, täiesti teistmoodi jätk. Alles seal hakkad Marki tegelaskujule päriselt pihta saama. Teises osas kutsub see sama tüüp oma koju naise, kes jällegi teeks temast ühe päeva jooksul dokumantaalfilmi. Ainult et tüüp ütleb kohe alguses, et see film oleks temast – sarimõrvarist. Naine peab seda väljamõeldiseks, aga kuna ta igatseb endale ägedat videomaterjali, siis võtab töö vastu.

Vaadale ära ja andke teada, kuidas meeldis. Ma paar äeva hiljem ka ikka veel mõtlen nendele filmidele, kuidagi hinge läksid 😀

Päise foto: pexels.com

9 thoughts on “Creep

 1. Issand jaa, ma ühel igaval päeval sattusin ka neid vaatama ja no mida!? Väga sürr elamus, see näitleja on imehästi oma rolli sisse elanud.

  1. Onju, ma olin ka nii vaimustuses, kuidagi nii värske filmielamus. Midagi uut. Mark Duplass on ise ka need kaks filmilugu kirjutanud (koostöös selle teise näitlejaga, kes oli esimeses osas) ja ilmselt seepärast ka oli nii rollis, et kirjutaski endale selle. Kohati oli tunne, nagu ta oleks seal täiesti spontaanselt, mitte et õpitud tekst!

 2. Vaatasin ndlavahetusel Wind River(2017) ja see oli ka mega film, mida ei osanud oodatagi. Annaks kohe 8,5 punkti!

 3. olen samuti tohutu suur õudukate ja thrillerite fänn ning olen Joosepile ka natuke oma pisikust edasi kandnud 😀

  Igatahes… me hakkasime ka möödunud aasta suvel Creepi esimest osa vaatama ja kui olime umbes pool tundi vaadanud, siis Joosep ütles, et tema ei viitsi, et siin ei toimu mitte midagi ja oli nii häiritud, et keeldus minuga seda edasi vaatamast ja no üksi pole mul mõtet seda vaadata, sest seal vajas palju kirjeldamist. Mulle igatahes tundus huvitav, sest tunne oli, et selle peategelasega on miskit viltu ja midagi veel hakkab toimuma, aga no ühel sai siin kannatus otsa… 🙁

  Ma nüüd lähen teen uue katse ja reklaamin Su postitust, et Sa kiitsid ja äkki… äkki on ikka nõus lõpuni vaatama. 😀

  1. Selle filmi võlu ongi see, et vaatad ja vaatad ja tead, et kõik on väga kahtlane, aga samas ei saa nagu otseselt aru, mis viga 😛 Mingil hetkel muidugi tuleb twiste sisse ja hakkad taipama ning muretsema… 😀 Aga mul ei ole aimugi, kuidas Sina seda filmi tunnetad, hoopis teistmoodi ju. Ma usun ka, et see film ei pruugi kõigile meeldida. Minu jaoks oli geniaalne film, aga ma olen absoluutselt sellise žanri (sisu poolest) fänn ka ja mulle meeldivad veits friigid lahendused.

  1. Jaaaaa!!!! Ma juba ootan seda, kas juba jookseb? Nii kui sellest filmist kuulsin, mõtlesin, et nii mingu film.

  2. ma käisin seda eile vaatamas ja mul on siiani süda natuke paha 😀 mõtlesin, et lähen poole pealt minema, sest ma lihtsalt kartsin nii väga.. ma eriti ei talu selliseid filme väga hästi vist 😀 kuidagi see, et film oli nii vaikne, tegi need hirmsad kohad veel 100x jubedamaks ja ma istusin südame kloppides ja teadsin, et kohe-kohe juhtub midagi halba.. pärast oli hea meel muidugi, et ära vaatasin, põnevust ja pinevust täie raha eest! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *