Kas õnnetusse mitte sattumist saab planeerida?

Kas õnnetusse mitte sattumist saab planeerida?

Olen päris tihti siit-sealt kuulnud, et inimesed arvavad, et Euroopa ravikindlustuskaart ongi kindlustus. Umbes, et kui nad lähevad Euroopasse reisile, siis pole vaja kindlustusfirmaga reisi(tervise)kindlustust sõlmida, Euroopa ravikindlustuskaart on ju olemas, see katab kulud. See on olnud lausa üleüldine väärarusaam, sest minu meelest isegi riik mitmeid kordi toonitanud, et NII EI OLE!

Ise olen ma alati teinud Euroopasse reisides (loomulikult ka mujale minnes) korraliku reisi- ja tervisekindlustuse, samas on meil ja lastel alati need lillakad kaardid kaasas olnud. Ma ei ole kunagi kuskil seadustes ridu taga ajanud, mis see kaart teeb, aga olen elanud teadmises, justkui common knowledge, et kaart peab kaasas olema, sest kui midagi juhtub, tagab see mulle arstiabi võrdsetel tingimustel kohalike elanikega. Umbes, et kui mul tekib mingi probleem ja pöördun haiglasse see kaart näpus, siis olen nö oma. Seda mõtet on toetanud ka mu enda tuttava juhus, kes Prantsusmaal haiglas töötajatega jagelema pidi, kuna tal polnud seda kaarti taskus ja teda ei tahetud vastu võtta. Igatahes liigsete seletamiste ja sekelduste vältimisteks on targem seda kaarti omada, see on kindel.

Tuttavatega tuli see kaardi teema ükspäev jutuks. Minul oli suva, mida see kaart täpselt teeb, sest mul on alati niikuinii reisikindlustus tehtud. Teisel tuttaval polnud isegi seda kaarti. Ja kolmas ütles, et tema meelest tähendab “saavad vajaminevat arstiabi võrdsetel tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega” seda, et kui kukud oma käe kipsi ja lähed traumapunkti, siis lapitakse sind kokku ja antakse kaasa samasugune arve nagu oleks kohalikule kindlustatud inimesele antud. See ei tähenda tasuta lappimist, lihtsalt saad väiksema arve, kui sul see kaart on. Või kui sa vajad võõras riigis järsku pimesooleoperatsiooni, siis maksaks see sulle sama palju kui selle riigi kindlustatud kodanikule. Kindlasti on need summad aga riigiti erinevad ja võivad paljudele ikkagi kontimurdvad olla.

NB! Juhime tähelepanu sellele, et Euroopa ravikindlustuskaart ei kata kõiki kulutusi, mis vajamineva arstiabiga võivad kaasneda. Patsiendil endal tuleb maksta omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu, ravimite omaosalustasu jne) asukohamaa hindades. Euroopa ravikindlustusekaart ei kata riikidevahelise transpordi kulu, ega eraarsti juures tehtud kulutusi. Soovitame reisides sõlmida erakindlustusfirmas lisaks ka reisikindlustuslepingu, mis sõltuvalt kindlustustingimustest patsiendi enda tehtud kulutused kompenseerib. (Kopeeritud Eesti Haigekassa lehelt).

Kui mul paar aastat tagasi üks sõber tundis minestustunnet ja nõrkust ühes Euroopa riigis ja pöördus koos oma ravikindlustuskaardiga traumapunkti, kus talle tehti mingi väike analüüs ning pandi tiba ajaks tilguti alla, siis selle eest sai ta kolme sotise arve… (Selle maksis küll tema kindlustus hiljem kinni). Mul tuli see juhtum kohe meelde, kui see ravikindlustuskaardi teema arutlusel oli. Ma ei taha teada, mis võiks ilma reisikindlustuseta maksta üks rets auto alla jäämine, kus sa keset tänavat lahtiste luumurdudega vedeled, kiirabi (mis paljudes riikides on tasuline) su üles korjab ning opilauale viib, pärast mida sa 3 nädalat järjest koomas haiglavoodis lamad isegi kui sul see ravikindlustuskaart on! Ja kui sa kuskil Euroopa keskel äkki üldse sussid püsti viskad, siis peab su pere leidma ca 5-6 tonni, et sind tagasi kodumaale tuua, seega tekkis mul üks suur küsimärk selle ravikindlustuskaardiga.

Nimelt – kui koguaeg rõhutatakse, et võõrasse riiki reisides peaks tegema reisi-ja tervisekindlustuse, sest kunagi ei tea, mis juhtuda võib, siis selles valguses tundub too lilla kaardike üks väga vastuoluline plastikjupp, sest ainult sellega minnes sa justkui planeeriksid ette, et sul juhtuvad vaid kergemad terviserikked, mingisse suurde õnnetusse sa ei satu ega susse kohe kindlasti püsti ei viska. Aga sellist asja ei saa ju ette planeerida?

Foto: pixabay.com

 

 

 

 

5 thoughts on “Kas õnnetusse mitte sattumist saab planeerida?

  1. Mul jällegi pole Euroopa ravikindlustuskaarti. Ma pole veel aru saanud selle vajalikkusest. Sest reisides on mul alati kindlustus tehtud. Kas ma jään millestki ilma, kui ma Euroopa ravikindlustuskaarti ei tee? Sest mulle praegu küll ei tundu, et jään.

    1. No nagu ma ütlesin, et see mu tuttav ei saanud kohe haiglasse löögile, pidi seal jagelema, sest kaarti polnud. Aga ausalt, mina ka ei saa sellest kaardist aru ja pigem tekitab see kahju nende hulgas, kes teadmatusest ei teegi reisikindlustust ja loodavad selle kaardi peale.

  2. Ja siis me imestame, kui kogutakse FB-s kümneid tuhandeid eurosid raha, sest inimene ei tihanud mõnekümne euro eest reisikindlustuse poliisi osta. Tais rollereiga õnnetuse teinud on üsna sage nähtus. Kuna ma töötan kindlustuse valdkonnas, siis võin näiteid tuua ridamisi. Näiteks ostis klient endale reisikindlustuse poliisi suusareisile (oma autoga) Austriasse (maksis alla 30 euro), sattus seal suusamäelt erahaiglasse ja ravikindlustuskaart seda kinni ei maksnud. Kindlustus hüvitas ravikulud, helikopterilennu ja Eestisse lennupiletite kulu kokku ca 15 000. Ehk null tolku sellest tasuta kaardist. Erahaiglasse sattumise tõenäosus võib olla väga suur , nt Rootsis, Hispaanias jne. Enda praktikast on juhtum, kus kliendil reaalselt ostetud limiidist ei piisanud ja sai pärast arve lisaks (suurem terviserike ja vajas südameoperatsiooni USAs).

    1. Tais pole sellest kaardist niikuinii tolku ja loodame, et tehakse kindlustus. Kuigi jah, praktika näitab, et kõik ei tee. Aga kui kaart on selline, et paljud arvavadki, et see ongi Euroopas kindlustuse eest, siis see kaart on pigem kahjulik kui kasulik. Nii et nõus!

  3. mõni selle usu pinnal elabki – temaga ju ei juhtu. pole vaja kiivrit, turvatooli ega kindlustust, sest no ega TEMAGA ju ei juhtu. ja kui sinuga juhtub, siis ju sa ikka ise süüdi ja ise loll olid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *