Kui kõik hakkaks veganiks…

Kui kõik hakkaks veganiks…

Ei, see postitus ei ole laiahaardeliselt sellest, et kui maamunal kõik inimesed järsku veganiks hakkaksid, mis siis maailmast saaks. Kuigi pean ütlema, et sellist uuringut oleks päris põnev lugeda.

See postitus on hüpoteetiline mõtisklus natuke kitsamal teemal.

Ma nimelt arvan, et kui kõik järsku veganiks hakkaksid, siis satuks järsku haiglasse PÄRIS suur hulk lapsi (või ka täiskasvanuid), kel on tekkinud teatud toitainete puudus. Aga mitte sellepärast, et nad hakkasid veganiks. Ei. Vaid selle pärast, et kõik inimesed lihtsalt pole piisavalt arukad! Ei ole piisavalt arukad, et suudaks Internetist eraldada igasugust jama ning kalkuleerida, arvutada ja kombineerida endale ning oma lastele veganina täisväärtuslik toit.

Kas nende laste (hüpoteetiliselt räägin) haiglasse sattumine poleks aga üldse veganlusega seotud? Tegelikult ju on. Poleks kõik veganiks hakanud, poleks see suur hulk inimesi oma toitainete puuduses ka arstiabi vajanud.

Mis mu jutu mõte on? Otse öeldes… loll ei tohiks veganiks hakata? (Siia panin lõppu küsimärgi, igaüks võib ise edasi mõelda).

Tegelikult tuleneb minu postitus ajakirjanduses levinud artiklite pealkirjadest, kus pealkirjas märgitud, et VEGANITE lapsed on sattunud haiglasse, mis viitab ja vihjab justkui automaatselt ja tahtlikult sellele, et veganlus on üks halb asi. Veganid on nördinud. Mõistan. Kui omnivoori laps toitainepuuduses meditsiinlist sekkumist vajab, ei kirjuta keegi “LIHASÖÖJATE laps vaagub haiglas elu ja surma vahel.”

Kuigi need artiklite pealkirjad ongi enamjaolt klikkidele orienteeritud, liialt dramaatilised ja veganite vastu negatiivselt suunatud, siis siiski väita, et veganlusega ei ole juhtumites MITTE MIDAGI pistmist, pole ka päris õige.

Loomulikult oleneb ka kõik konkreetsest juhtumist. Vanemad, kes hoiavad lihtsalt oma last nädal aega ilma toiduta toas luku taga… Nende juures pole tõesti oluline, olid nad veganid või sõid nad muidu hommikusöögiks koeri ja õhtueineks kasse. Kui vegan laps jääb auto alla ja viiakse haiglasse, pole sel tõesti veganlusega midagi pistmist. Kui aga perekond otsustab hakata veganiks ning laps satub selle otsuse tulemusena toitainepuuduses haiglaravile, siis paraku SEE ON veganlusega seotud. Veganlus pole küll süüdi ja artiklite peakirjad võivad olla jätkuvalt veganite suhtes negatiivselt meelestatud, kuid (veganite) jutt, et lool endal ei ole veganlusega mitte mingit seost, on absurd.

Jah, rumalaid* inimesi on meie ümber kõikjal, nii omnivooride kui ka veganite hulgas…  Ja ma kardan, et nende rumalate jaoks võib veganlus päris ohtlik olla.

*Rumal olemine on lai mõiste, aga mõtlen siinkohal juba postituses välja toodud inimeste võimet Internetist eraldada igasugust jama (see on tänapäeval suhteliselt libe jää)  ning kalkuleerida, arvutada ja kombineerida leitud info põhjal täisväärtuslik veganmenüü.

PS: foto pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

18 thoughts on “Kui kõik hakkaks veganiks…

 1. Parim arvamusartikkel mida olen veganluse osas lugenud. Absoluutselt nõus. Olin ka ise mõnda aega taimetoitlane (liha ei söönud). Enamasti inimeste arvamused on must ja valge. Tore, et leidub veel inimesi kes saavad aru, et nii vegan kui ka mitte vegan võivad omada tervislikku ja mitte tervislikku menüüd. Võib ju veganina makarone süüa, samas võib omada äärmiselt mitmekesist menüüd. Kuid inimeste pealiskaudsus on muljeltavaldav! Ei viitsitagi süveneda ja otsitakse taolistest diskussioonidest (vegani poolt- vastu) lihtsalt emotsioone. Seega tore oli sellist sõnavõttu lugeda!

  1. Ma ise ka ei söö tegelikult liha. Mereande siiski söön. Ma ei tea, miks ma seda siia alla täpsustan, aga vb sellepärast, et ma ise pole ka ses osas nii must-valge, ei üks ega teine äärmus.

 2. Üsna tihti avastan sinu blogi lugedes end leidmast, et ma loeksin nagu iseenda mõtteid kirjapanduda. Ilmselt seetõttu mulle ka sinu stiil ning arutlused väga meeldivad. Midagi konkreetset mul öelda ei olegi, kuid tahtsin lihtsalt tänada toredate arvamusavalduste eest.

  Minu kui taimetoitlase jaoks on eriti südantsoojendav lugeda muidugi taimetoitu pooldavaid mõtteid.

  19-aastane lugeja

 3. Mina tunnistan, et olen hetkel vegani, isegi taimetoitluse koha pealt väga rumal. Mina usun küll, et oleksin täiesti võimeline end “haigeks” tegema, sest ei sööks piisavalt teatud toiduaineid või mineraale (kuigi – olgem ausad, lihasööjana mul neid samu asju ju ei kontrollita).

  Teisalt tunnistan ma ka, et tõepoolest – lihasöömine (sh piimatoodete ja munade) on kerge, sest ma instinktiivselt arvan, et ma ei pea mõtlema mida ja kuidas söön, sest küllap ma ju ikka vajalikke asju piisavalt saan. Aga taimetoitluse ja veganlusega tundub, et peaks muudkui arvutama ja kontrollima. See mõtteviis on muidugi vale, sest taaskord – keegi ju ei kontrolli mu verd, kas mul praeguses olukorras ikka on kõik olemas nagu vaja.

  Kuigi ma arvan, et põhiosas on need ajalehed lihtsalt klikkide saamise peal väljas, siis ma usun, et sarnaselt vanematele, kelle lastel on terviseprobleemid praegu nö. tavalise toidu peal, on kindlasti ka neid, kes TÕEPOOLEST ei loe ega arvuta, vaid lihtsalt lähevadki omast tarkusest veganiteks või taimetoitlasteks üle ning neil on ehk tõepoolest võimalus, et lastel tekib terviseprobleeme.

 4. Ma ei ole vegan, sest ma olen lihtsalt liiga laisk ja ei oskaks endale tasakaalustatud menüüd kokku panna (ega ma praegu ka ilmselt väga õigesti ei söö) aga isegi mind häirivad pööraselt need VEGANITE LAPS blablabla pealkirjad. Julgen oletada, et veganite hulgas on teadlikult toituvaid peresid suhtarvuna rohkem kui omnivooride hulgas, sest väga-väga palju on neid, kes leiavad, et friikad ja kananuggetid ongi täiesti aksepteeritav menüü, sest liha ju on hulgas!! Eriti irooniline on see, kui taolist “toitumist” harrastajad veganite peale viltu vaatavad. Päris haigeks on see nõiajaht meedias muutunud ja tegelikult ei võida sellest ju mitte keegi.

 5. Nagu praegu ei satuks haiglatesse MASSIIVSES koguses lapsi ja inimesi, sest nad on teinud midagi ääretult rumalat! 😀 Nagu söönud pesukapsleid, mürgiseeni, nälginud, ülesöönud, ülejoonud, kukkunud rõdult alla, kukkunud batuudil segi, saanud koeralt hammustada, saanud oma emalt peksa jne 😀 Tegelikult haiglasse sattumine hoopis väheneks, sest 99% jääksid ära südame- ja veresoonkonna haigused. Lollusest tingitud haiglasse sattumine, sh valesti söömise läbi, on praegu ja jääb ka alati massiivseks.

  1. Ma küll ei saanud aru, mis nende näidetega tahtsid öelda. Ma ei rääkinud ju üleüldisest haiglasse sattumisest, vaid siiski põhirõhk oli lastel ja seoses toitumisega.

 6. Liha ja piimatooted ei sisalda mingisuguseid erilisi toitaineid, mida peaks kompenseerima hoolika järge ajamisega ja otsimisega. Juba praegu saavad lihasööjad oma tervise sellest, mis neil on pandud lihatüki kõrvale. Muidugi on võimalik teha ekstreemi ja süüa iga päev ühte toitu kuni nõrkemiseni, aga see pole ju veganlus, vaid minu teada mingi toitumishäire, mis on rohkem levinud kõigesööjatel. Näiteks on inimesi, kes söövad iga päev ainult ja ainult hakklihakastmega kartulit või ainult makarone ketsupiga. Siis võiks ka veganlust süüdistada, et isver, mis te tahate, et see hakklihakastme inimene jääks puhta nälga, kui ta veganiks hakkaks? Normi toitumisega inimesel ei tee see taldrikult loomse ärajätmine tervisele mitte kui midagi. Enamik lihasööjaid kannatab muideks ka B12 puuduse ja tõsise D-vitamiini puuduse käes. Mis nendega siis teeme? Kas laseme edasi elada või materdame ka veitsa? 😀

  1. Peale lihatoitude ja taimede, on ka muud loomsed toidud (mitte liha), mida veganid ei söö, aga mis ikkagi moodustab suure osa nö tavainimese toidust. Et me ei räägi ju ainult liha välja jätmisest. Ning KOGU loomse toidu välja jätmine siiski on päris suur samm ja vajab teadlikkust, ERITI laste puhul.

 7. Ainult, et praegu on ka päris suur hulk inimesi haiglas kestva toitainete puuduse tõttu. Üle 50% inimesi Eestis sureb enneaegselt südame- ja veresoonkonnahaigustesse, mida on tervisliku toitumisega, sh tervisliku vegantoitumisega võimalik ennetada. See, et nii paljudel üle 40. aastastel on kõrgenenud kolesterool, kõrgenenud vererõhk ja eeldiabeet, näitab, et suur osa inimesi ei oska tervislikult toituda. Vegan või mitte, toitumisalast haridust on kõigile inimestele vaja. Ja praegune kohutav Eesti inimeste terviseolukord näitab, et seda ei eksisteeri.

 8. Uksumatu kui palju paanikat mingi veganlus Eestis tekitab. Elan Inglismaal ja siin on minu arvates nii taimetoitlus kui vaganlus täiesti tavalised asjad. Kohe nii tavalised, et koolimenüüs on alati ka taimetoitlaste jaoks eraldi valik olemas ja seda siis juba 4 aastastest lastest alates. Lasteaedades loomulikult ka, aga kuna siin käivad lapsed väga lühikest aega lasteaaias ja paljud vaid korraga 3 tundi päevas , siis nad lihtsalt ei söögi lasteaias suurt lõunat.
  Näiteks kevad-suve koolimenüü näide on siin: http://www2.myschoollunch.co.uk/media/1547229/primary-springsummer-2017-menu-leaflet.pdf

  Sama kehtib ka allergiate ja toidutalumatuste kohta. Vanem peab vaid koolile teadma andma lapse spetsiaalsetest vajadustest, et kool saaks siis selle eest hoolitseda, et lapsele midagi valet sisse ei söödeta ning kogu moos. Keegi ei küsi selle kohta tõestavat arstitõendid või korralda sellest mingit suurt paanikat ega hakka moraali lugema 🙂

 9. Ma olen samuti mõelnud, mis siis juhtuks, kui kõik hakkaksid taimetoitlasteks või veganiteks. Kas see oleks veganite ideaalmaailm? Aga mis siis saaks sigadest, lehmadest jm loomadest? Siis neid pole ju inimesele enam vaja ja nad sureksid välja. Okei, mõni ilmselt peaks lihtsalt lemmikloomana, aga suures plaanis?

  1. Vaevalt, et nad päris välja sureksid, aga tead parem välja surra kui elada seda “elu” mida lihaloomad elavad suurfarmides.

  2. Nt lambaid võiks siiski edasi pidada suurtel rohumaadel muru hooldamise eesmärgil – mis tundub üsna loomasõbraliku eluna.

   Aga siinkohal tekkis mul küsimus, et kui üldse mitte kauges minevikus kasutati põllupidamisel väga palju loomade abi, siis kas veganid oleksid keeldunud ka seal kasvanud viljade söömisest? Mis tähendab, et nende toiduvalik oleks jäänud ju äärmiselt piiratuks ja seega on vegan-elustiil tegelikult võimalik vaid tänapäeva tingimustes.

   1. Jällegi hobusega põlluharimine on igas mõtttes ökom ja põllu loomulikku loomastikku säästvam kui masinad. Samas ega hobuseid ei söödud ka, seega see ei lähe vast vägivaldse elu alla? Sama loogika järgi pole ka koduloomade pidamine vegan (eriti lihatoiduliste), kasutad neid enda õnne nimel ära ja sunnid enda tahtmisi peale (elama siseruumides nt), kasside ja koerte puhul sead veel lisaks kõigele oma lemmiku kõrgemale teistest loomadest, kes tema toiduks surema peavad jne.. Samas kui kõik läbi mõelda, siis päris vegan olekski ilmselt ise endale juurikaid kasvatada (põllumehed kasutavad aina kangemaid mürke, importouuviljade puhul lapstööjõud + nafta kogus, et need meieni jõuaks) ja kanda linaseid käsitööriideid vms (samamoodi lapstööjõud ja töötlemisel kasutatavad kemikaalid, mis pärast looduses kahju teevad), kuna tänapäeva maailmas pole kahjuks vägivallatu elu kuigi kerge. Iga samm liha liigtarbimise vähendamise poole on tore ja hea, kuid öelda, et loomsest loobumine kohe vägivallatu elu on (samal ajal nt zarast hilpe ostes), pole ka päris tõene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *