Lugesin lehest paar päeva tagasi, kuidas aasta aastasse* jääb Õllesummeri üritus kahjumisse ja piletitulu väheneb. Ise olen ma käinud Õllesummeril paar korda pisikese lapsena, siis korra ca 7-8 aastat tagasi niisama vaatamas, et misasi see on, ning eelmine aasta puhtalt John Newmani kontserdil.

See kahjumi uudis mind kuidagi ei üllatanud, aga jäin mõtlema põhjuste peale, miks see nii olla võib. Viimaste aastate suveilmad ei ole kindlasti vabaõhuüritusi soosinud, kuid kehvadel rannailmadel võib olla ka Õllekale postiitvne mõju – inimesed lähevad masendusest lihtsalt jooma.

Tõsisemalt… Kuigi Eesti artistid võivad olla õnnelikud, et saavad lavale enne kella 2 öösel ja osa publikust ei olegi purupurjus, siis tegelikult toimib Õllesummer MINU MEELEST said vana rasva peal. Selleks, et see muutuks popiks, peaks Õllekas läbima mingi totaalse muutuse nii pakutavalt sisult kui ka promolt. Promo on kuidagi vana ja väsinud. (Pean tunnistama, et minuni jõudis uudis Õllesummeri toimumisest sellel samal nädalal, kui see toimus. Mitte et ma oleks tahtunud minna, aga kuidas see tänapäeva sotsiaalmeedia ajastul üdse võimalik on, et reklaam minuni ei jõudnudki). Sisu – ripu siin 2 minutit ja kui ära ripud, saad “kasti õlli”. Kas see pole kuidagi… Ma ei teagi…

Kui vanasti oli Õllesummer üks väheseid kohti ja üritusi, kus sai tänavatoitu proovida, siis nüüd saab gurmee- ja niisama burkse, kebabe, lavaše, tortillasid, šašlõkki ja veganvärki igal pool. Uhkest restoranist, tavalisest kohvikust, tänava otsast viisakast ja popist treilerist, hipsteri linnakust, laatadelt, igasuguste asulate päevadelt jne. MyChefist otse koju voodisse ka. Kas keegi veel tõemeeli käib Õllesummeril toitu nautimas?

Käsitööõlusid (ja masstoodangut) on poodide valikus vaat et rohkemgi kui Õllesummeril endal. Ei jõua kõiki elu jooksul ära proovidagi, ilma et õllekõht ette ei tule või veel hullem – alkohoolikuks ei muutu. Kas on keegi, kes tõesti läheb Õllesummerile erinevaid õllesid maitsma ja võtab seda kui ainulaadset võimalust õllefestivalil erinevaid maitseid proovida?

Kontserdid… See on vist tegelikult ikkagi peamine põhjus, miks inimesed kohale tulevad. Ja noh, tegelikult seda Getter Jaanit ja Koitu näen ma ilmselt üle nädalavahetuse ka kuskil klubis (jah, küll hilja öösel) ka, kui väga tahan.

Nii et kui midagi muud ei muutu, siis jääme lootma tõsiselt häid välismaa artiste (kes iga aasta ikkagi juba Saku Suurhallis ei esine)! Sest muud põhjust ma lihtsalt ei näe, miks ma peaksin tahtma Õllesummerile minna.

*Selle aasta andmeid me veel ei tea.

PS: Foto pixabay.com