Ma ei ole koolivormi tuline pooldaja ega ka närvitsev vastane. Nii ühe kui ka teise variandi puhul on oma plusse ja miinuseid.

Ma olen rahul selle kooli korraga, kus minu laps käib. Pidulikel puhkudel on soovitatav näiteks koolivormi vest ja valge pluus. Neid võib aga ka igapäevaselt muidugi kanda ning peale vesti on veel koolivormi osi, mida soetada võib. Tüdrukutel näiteks pihikseelik või mustad püksid.

Kui ma lugesin eile Postimehes  uudist selle kohta, kuidas tavaline munitsipaalkool, kuhu lapsed suunataske elukohajärgselt ja mida vanemad tegelikult oma lastele ise valida ei saa, nõuab 1-4 klassi tüdrukutel koolis seelikute kandmist, siis läbisid minu keha külmajudinad – mulle tuli meelde Margaret Atwoodi repressiivne “Teenijanna lugu”. Teemad on erinevad, ma ei võrdle teemat. Aga mulle meenus see isiklik emotsioon, mis mind raamatut lugedes valdas.

Kusjuures äkki selliseid tavakoole on Eestis igal pool, ma lihtsalt ei tea?

Eriti vastiku tunde tekitab minus asjaolu, et kool jätab mulje, justkui ta suhtuks teema tõstatanud lapsevanemasse nagu tüütusse pseudoprobleemides vaevlevasse segajasse. Kool ei mõista probleemi.

“Minule tundub see väiklane, aga miks ei võiks üks vanem kirjutada, et tema laps ei taha käia kehalise kasvatuse tunnis dressides, vaid hoopis satsidega seelikus,” arutles Niinesalu.

Kooli direktor võiks suuta veidi asjalikuma argumendi tuua, kui kerges mõnitavas stiilis demagoogia. Asjalikumad argumendid aga lihtsalt ei ole minu silmis asjalikud.

Seeliku kandmise nõuet esimesest kuni neljanda klassini põhjendas Niinesalu sellega, et neis klassides on seltskonnatantsuõpetus, kus tüdrukuid õpetatakse seelikus kenasti istuma.

Ma olen nõus, et peale matemaatika, emakeele ja muude tavapäraste õppeainete võiks kool lastele edasi anda ka muid väärtusi ja elutarkust, aga “seelikus kenasti istuma”? 4 aastat järjest?! Kui rumalad need lapsed siis on? Ja kui tüdrukuid õpetatakse seelikus kenasti istuma, siis mida poisid sellel ajal teevad? Mida neile õpetatakse? Tüdrukutele ust avama? Käivad nad 1-4. klassis iga päev oma uks kaasas?

Mul on ka lapsel tants koolis kohustuslik tund üks kord nädalas. Laps ütleb vahel, et ta tahaks sel päeval kleidi või seeliku panna. See on vabatahtlik. Mind häiribki antud juhtumi puhul mingi sooline põhjendamatu maast madalast kasti surumine. Aastal 2017!