Laura Kõrgemäe on šokis, ta lubas oma 5aastasel lapsel vaadata Kanal 2 saadet “Tund tähega” ja pidi juba viie minuti jooksul seletama lapsele, kes on gei ja mis on kokaiin (LINK). Tsiteerin:

“Appi! Armsad teleinimesed, kes te seda loete… Mis asi seal Kanal 2s praegu on? “Tund tähega”. Stuudios lapsed. See on lastesaade ja mis teemad te eetrisse lasete? Mu viieaastane tahtis seda vaadata. Okei, lubasin. Olen viie minutiga pidanud talle selgitama, kes on gei (ja miks ei peaks inimene gei olema) ja mis on kokaiin. Algust õnneks ei kuulnud. Lõppu ei kavatsegi kuulata. Õudne.”

Ma ei vaadanud seda saadet. Ma absoluutselt ei ole kursis, mis saade see on, aga tõenäoliselt see ikkagi ei ole LASTEsaade. Pigem ikka noortesaade. Iga vanem ise otsustab, mida oma lapsel vaadata laseb, ma ei hakka seda lahkama. Küll aga küsin, milles on probleem, kui kui peakski välise mõjutuse tõttu seletama lapsele, kes on gei ja mis on kokaiin.

Põhimõtteliselt on võimalik igas vanuses lapsele, kes vähegi kõne mõistab, selgitada temale arusaadavas keeles, kes on gei. Või kas tõesti räägime me VAID täiskasvanute ees, et gei olla on tänapäeval täiesti normaalne, aga laste ees ei julge seda kuidagi tunnistada ja varjame?

Mul oli alles hiljuti telekas lahti mingi kanal, kus tuli kohtingusaade. Kohtama läksid kaks meest, nad pidasid piknikku. Ma ise seda teemat sealt telekast väga pingsalt ei jälginud. Kuni selle hetkeni, kui need kaks meest suudlesid, võis silmanurgast arvata, et nad on lihtsalt sõbrad. Seda musitamist nägi aga ka Ethel. Ta eriti ei reageerinud. Ma reageerisin kohe ise.

“Vaata, Ethel, nemad on geid.”

“Mis see gei on?”

“No tavaliselt on paar mees ja naine eks, aga mõned inimesed on geid. Geid ongi need mehed seal telekas näiteks, kes hakkavad üksteist armastama, ja paar saab olla tegelikult ka mees ja mees või naine ja naine.”

Ethel: “Aa…”

Mina: “Aga see pole nii, et inimene lihtsalt hakkab geiks, lihtsalt mõni mees lihtsalt sünnib nii, et talle ei meeldi naised, vaid hoopis mehed.”

Erilist huvi Ethel selle teema vastu üles ei näidanud, see ei šokeerinud teda kuidagi. Ja mis selles seletuses nüüd siis keerulist või imelikku või õudsat või piinlikku oli? Minu meelest on küll ülinormaalne, et ka laps teab sellist asja, sest järjest enam tuleb ka tänaval vastu mehi, kes käest kinni hoiavad vms, ning miks laps ei võiks asjadest aru saada.

Ja mis on kokaiin? Mis siin seletada on? Seleta nii lihtlabaselt, kui oskad. Kokaiin on üks paha asi, nagu suitsetaminegi, aga veel sada korda hullem. Osad inimesed tahavad seda proovida natuke süüa (just! nii lihtlabaselt nagu oskad!), sest nad arvavad, et see on äge asi, aga see ei tee inimesele üldse head. See on MÜRK! Ära seda sina kunagi proovi. Emme ka ei ole kunagi proovinud. Ja ongi kogu teema. Ja sellist asja rõhuta koguaeg ja kasvatagi oma last selles vaimus.

Võimalik, et seal saates kasutati ka äkki koledat kõnepruuki või lahati teemat kuidagi väga ebaõnnestunult, kuid Laura ju seda ei kurtnud, ja mina võtsin sõnasabast…

Kas teie meelest võiksid lapsed teada, kes on gei ja mis on kokaiin?