Olete unistanud, et teil oleks sellises vanuses laps, kes piparkooke tehes end lihtsalt üleni jahuseks ei mökerdaks ja tainarulliga suvaliselt ei vehiks? Ma küll olen. Ja täna sündis see esimest korda! Andsin Ethelile taina lauale, ise mässasin seni ahjuplaadiga. Järsku ta küsis, et kas nii on okei. Tainas oli TÄPSELT parajaks rullitud. Riided polnud millegagi koos. Jahu polnud maas. Ja läks ainult… 8 aastat!

Homsest hakkavad päkapikud käima. Ses mõttes, et juba 1. detsembri hommikul nad ju toovad juba midagi eks, mitte et paned 1. detsembri sussi aknale? Mida te oma lastele sinna panete? Mulle tundub nii rets iga hommik sealt mingi šokolaad või muu magus asi leida. Mida tervislikumat lapsele päkapikk tuua võiks? Värviraamatuid, neid ei saa süüa! Peaks TIGER’it külastama ja mõttetut nänni ostma selle nimel, et iga hommik mitte lapsele suhkrut sisse sööta…

Mana helistas praegu Ethelile. Rääkis niisama ja küsis, et mis sa tahaksid, et jõuluvana sulle tooks. Ja mis Ethel ütles?

“Ma ei tea!”

Mana: “Kas sellepärast, et sul on kõik olemas?”

“Jah!”

Ma olin nagu:

giphy

Mitte et ma arvaks, et mu lapsel midagi puudu oleks. Ei. Vaid noh, lastel on ju alati sada soovi, mis puudutab mänguasju. Lego. Teine lego. Robot-dinosaurus. Robot-kass. Kass.

Ükspäev, kui ma ütlesin talle, et pane Ipad ära ja mängi näiteks legodega, ütles Ethel mulle, et ta on välja kasvanud. Vahel tahab ta niiiii väga mänguasjapoodi minna ja kui olen lubanud mingi väikse asja tal valida, siis ta lihtsalt käib riiulite vahel ringi… Lõpuks ütleb, et kõik on nii mõttetu ja me läheme norgus peaga ära. Samas on mul sisimas nii hea meel, et ta vabatahtlikult iga kord ei taha enam igasugu nukke ja kujusid jms, mis korraks on huvitav ja siis lendavad kuhugi kasti. Asju mõistuse piires! Küll aga leidub meie kodus alati vildikaid ja pliiatseid ja värviraamatuid ja joonistuslehti ja kleepse jms.

Samas on Jõuluvanal nüüd veel keerulisem, kui laps ise ka ei tea, mida ta tahab…

img_0041

Mänguasjadest välja kasvanud laps 🙂