Täna käisin Viru Keskuses, õigemini Kaubamajas (tahtsin Kaisale, kes mu kasse valvas, väikse kingi osta) ja sain kultuurišoki. Ma ei saanud suht ekstreemsel reisil kultuurišokki, ma sain selle tagasi kodus olles.

Tegelikult ma kahtlustan, et mul on lihtsalt tekkimas asjade foobia. Ja eriti kohtade, kus on palju asju koos. Ehk siis suured kaubanduskeskused. Astusin sinna Viru keskuse aatriumi sisse (kus poodide uste ees on veel püsti pandud poed ja letid eraldi müüjatega) ja ma oleks tahtnud mütsi õlgadeni tõmmata ja lihtsalt otse läbi joosta.

Mulle on alati meeldinud minimalistlik stiil. Nii riietuses kui ka kodudes. Ma ei saa aru, mida on inimestel endale PIDEVALT koju juurde osta. Loen mingeid ajakirju, sirvin netti ja jääb mulje, nagu inimestel oleks koguaeg koju uusi asju vaja – patju, nagi, vaipa, padjakatteid, uut vaipa, raami (nelinukset, kolmnurkset, südamekujulist), käterätte, uusi käterätte, nõusid, kruuse, vaase…

Ma mõistan, kui keegi kolib üürikorterist uude koju, mis on paljas karp. Siis hakkab vaikselt sisustama, kõike ei jõua ega jaksa ju kohe osta. Aga et pidevalt on koju midagi VAJA. Justnimelt vaja. On ikka vaja või misasi see on?! Ma ei saa aru, kas inimesed tõesti kulutavad oma vaipadesse vaod sisse või söövad kogemata koos toiduga nõud ka ära… Ainuke kiiremini kuluv asi, mis ma suudan mõelda, on äkki… küünlad?! Ja siis loomulikult tarbekaubad nagu paberrätikud, nõudepesutabletid jne.

Ma healjuhul ostan midagi kodu “värskendavat” kaks korda aastas. Kevade paiku, kus mõtlen, et koos potinartsissidega võiks toidulauale osta ka kevadisemad, uued puhtad lauakatted. Ja siis korra veel äkki paar asja, mida tõesti vaja on – jah, köögirätikud tõesti vahel määrduvad nii, et plekid ei tule maha jne. Ometi need mõned inimesed, kes meil külas on käinud, on öelnud, et “ilus kodu”. Inimene, kes käis meil diivanit sügavpuhastamas, kirjutas mulle pärast Facebooki, et teil on ilus kodu. Ma ei tea… Tundub, et kodu saab ilus olla ka ilma pidevalt uut nänni koju ostmata. Või siis valetavad inimesed lihtsalt näkku. Või on lihtsalt viisakad ja sisimas mõtlevad, et issanda pachamama, see on nii rõve kodu, et ma pean lausa kahjutundest komplimendi tegema.

Igaljuhul on see minu probleem. Et ma sellest pidevast koju nänni ostmisest aru ei saa. Ja et mul poes kogu müüdavat kaupa vaadates jube hakkab. Päris ilma asjadeta ju ka ei saa ja seega tuleb mul kaubanduskeskuse virvarris teinekord ka teatud oste teha.

Riietega on veidi teine lugu. Neid ma ostan rohkem kui koduasju, aga samas mitte ülemäära palju. Kui mõned paarieurosed tagant järgi natuke mõttetud kaltsukaostud välja arvata, siis tegelikult olen kõik oma riided ikkagi kulunuks kandnud (ma pesen ka tegelikult riideid ülemäära palju, sest mulle meeldib VÄGA puhas pesu). Ma olen alati väga praktilise meelega olnud – ostnud talvesaapad, millega sobib käia nii pükste kui ka kleidiga, sama asi kevadsügissaabastega, mantliga jne. Alles viimase poole aasta jooksul kogu elu peale olen soetanud endale rohkem jalanõusid.

Tegelikult ei meeldi mulle ka riiete poes ringi šopata, eriti talvel. Kui ma midagi otsin, siis ma ei leia. Minu parimad riideostud on pigem sellised, kus ma jooksen kiirelt läbi mingi poe hoopis muud asja taga ajades ja järsku märkan kuskil riiulil/ stangel midagi. Millega ma tunnen kohe, et see on SEE asi! Näiteks täna, kui ma läksin sõbrannale Kaubamajja tänukinki ostma, siis läbi poe tormates nägin ma järsku ühte kampsunit, mille ma pidin saama.

img_3129

See ei ole joonistatud tiiger. See on tikitud ja erinevatest materjalidest kokku õmmeldud.

See oli French Connectioni oma ja väga kallis, aga ma ostsin selle. Kui nüüd TÄIESTI aus olla, siis tegin ma sellise ebaeetilise lükke, et proovisin seda selga, aga tellisin selle hoopis French Connectioni lehelt 10 EUR odavamalt. Raha seegi! Ma tean, et ma käin sellega pikka aega. Riiete puhul töötab minu jaoks just EMOTSIOONOST. Miks ma peaks ostma riideeseme, mis minus emotsiooni ei tekita?

Ainuke ASI, mida mul tõesti vaja oleks, on fotoaparaat, sest vana kaamera läks meil reisil õhuniiskusest tuksi ja Iphone ei ole fotokas. Seega, kui keegi oskab soovitada totaalsele algajale normi kaamerat, siis võite midagi soovitada. Ma olen täielik võhik. Ja rohkem ei ole mul tõesti midagi vaja!

No ja kui kellelgi tekitavad emotsiooni käterätikud ja nende 1669 korda aastas vahetamine, või nipskasjakesed riiulil, siis jumal temaga 🙂