Tegelikult plaanisin ma juba mõnusasti magama minna, siis aga tuli meelde, et Eveliis postitas täna midagi meie potentsiaalse presidendi stiili kohta, mida ma päeval lugeda ei jõudnud. Nüüd siis lugesin (sry Eveliis, et ma sind jälle tsiteerin, aga Su blogipostituse kommentaarid kõnetasid mind, et mitte öelda – panid ahastama!) Eveliis kirjutas sulatõtt – meie võimalikul uuel presidendil ei ole riietumismaitset, keegi peaks talle nõu andma, mida selga panna.

Ja siis sai Eveliis oma postituse alla lausa banaalseid ja piinlikke repliike:

  • Minu arvates on inimene ikkagi päris tühine (ka aus arvamus lihtsalt), kui ta analüüsib riigi uut võimalikku presidenti “outfittide” põhjal
  • Mis sul viga on? Kas president on kõndiv ülikond või tahad äkki sisu ka?
  • Naised ei peaks üksteisele nagu vanad šovinistinärud kaikaid kodaratesse loopima.
  • Inimene pole sinust kümmet aastatki vanem ja temast saab president, mis sul endal ette näidata on?
  • Loe inimese arvamusartikleid või tutvu tema ametikäiguga vms aga ära jaura esimese asjana selle üle, mis tal seljas on.

Postituse sisu ei olnud ju absoluutselt võimaliku presidendi analüüs välimuse põhjal, vaid analüüsitaksegi AINULT välimust. Pigem isegi nenditakse fakti. Eveliisi mõtted on igati asjalikud – presidendil on ka esindusfunktsioon ja miks ei võiks ta ka stiilne olla? Miks EDUKAS naine ei võiks STIILNE olla? Kas stiiline välimus välistab või vähendab kuidagi inimese andekust/ teeneid/ juhtimisoskusi/ arvamusartiklite väärtust? Äkki inimesed, kes selliseid repliike loobivad, suhtuvad hoopis ise stiilsesse ja kena välimusega naistesse eelarvamusega? Et stiilsed ja kenad naised ei ole tõsiseltvõetavad?

Me kõik ju märkasime Repsi totaalset muutust. Viimases Foorumi debatis nägi ta uskumatult kaunis välja. Nii kaunis, kui Mailis Reps üldse välja näha saab! Hele outfit, lausa märkamatu meik, aga samas väga värske ja loomulik, huuleläige, see uus soeng – vau! Miks sellest rääkimine justkui tabu oleks? Ilmselgelt käis see Mailise presidendikampaania juurde. Ja ma ei näe selles midagi halba, nii kaua kui seal pole AINULT välimus. Samasuguse totaalse muutumise peaks läbi tegema ka meie uus president, kui selleks saab Kersti Kaljulaid.

Välimus on väga ohtlik teema. Inimene võib kirjutada pika jutu analüüsides misiganes asja, sekka üks lause välimuse kohta, mis võib olla vägagi õigel kohal ja asjasse puutuv, aga teatud inimesed solvuvad, ründavad, lähevad kaitsesse. Tänapäeval võib avalikult rääkida justkui kõigest – avalikust imetamisest, eesnäärmevähist, raseerimisest, kõhukinnisusest. Me räägime tänapäeval avalikult oma väljaheite kujust ja konsistentsist (et mitte maha magada ohtlikke algavaid haiguseid ja olla teadlikud), aga inimese väline välimus on tabu! Miks? Seda enam, et me ei räägi kellegi sünnidefektist või asjast, mida ta oma välimuse juures muuta ei saa. Me räägime STIILIST! Sellest, mille kohta tuhanded naised iga kuu naisteajakirjadest loevad jms. Arusaamatu.

Ausalt, kohati on selline tunne, et maailmas on olemas mingi tohutult inetute ja hoolitsemata naiste salaorganisatsioon, kes iga sellise loo peale kõrri kargavad, sest tunnevad end puudutatuna!