Risoto kodustest vahenditest
Risoto puhul on oluline, et teed selle tegemise põhimõtte selgeks, ehk siis võti on valge vein, või, risotoriis, puljong, toorjuust (sulajuust)… Ülejäänud komponentidega annab varieerida.
Vaja läheb (ehk mis mul kodus oli)?
- pool pakki Veski Mati risotoriisi
- 2 supilusikatäis võid
- natuke ka oluuviõli
- üks mugulsibul
- 3 vart sellerit (seller peab tegelikult ikka risotos olema)
- kaks peotäit šampinjone (idekas oleks ka näiteks kukeseentega)
- üks porgand (lisasin, sest oli kapis)
- soola, pipart
- pokaal valget veini (võib olla suvakas odav vein)
- 2 puljongikuubikut + kannutäis keeva vett
- umbes pool pakki toorjuustu
- peotäis riivitud parmesani.
Kuidas teha?
- Pane pannile törts oliiviõli. Haki sinna sibul, seller ja porgand (kõik ühesuurused väiksed tükid). Kuumuta neid veidi oliiviõlis ja siis lisa supilusikatäis võid. Sega ja kuumuta veel veidi.
- Lisa tükeldatud seened (seened ma jätan suuremad). Lisa soola. Prae, kuni sibul ja seller on klaasjad ja seenel ka kerge jume.
- Lisa risotoriis, sega läbi. Lisa veel supilusikatäis võid, sega. Lisa vein. Sega ja kuumuta vein toidust välja.
- Võta eelnevalt ettevalmistatud puljong. Mina panen anumasse kaks aedviljapuljongikuubikut ja kallan kannukese keeva vett peale. Nüüd jagan selle mõttes äkki umbes kuueks ja hakkan 1/6 osadega pannile kallama. Kallan, segan, siis lasen kaane all haududa. Siis kallan, segan ja lasen kaane all jälle veel ära haududa. Ei tohi põhja kõrveteta! Ja nii edasi, kuni riis on pehme.
- Kui riis pehme, siis panen juurde toorjuustu ja parmesani ja segan. Konsistents peab olema vedel, mitte klimpis riisikamakad. Seda saadki timmida puljongiga, et lõpuks ei oleks sul pannil klimpis roog vaid mõnusalt voolav.
Mina serveerisin jahvatatud pipra ja värkse peterselliga. Üks lemmiktoitudest!
Võid risotot samamoodi teha ka hoopis kõva pirni ja sinihallitusjuustuga, või siis päiksekuivatatud tomati ja toorjuustuga. Parmensani riivi sisse ja peale.
Kaidi
Et siis ikkagi –
Niipalju ,kui on kokkajaid,
Niipalju on ka “must be” veendumusi ? !
Aga tänan retsepti eest ,
Sest pole kunagi 41aasta jooksul risotot teinud ja
Nüüd tundub ,et teen ära !
NB! Sõelun välja kommentaaridest Endale sobilikuna tunduvad nipid ja
Sulajuust tundub Mulle sobivat ?!
Veinivõhikuna käraks Dreamer küll , arvan?.
Gerly
Tegelikult tuleb risottot koguaeg segada, mitte lasta kaane all podiseda. Madalal tulel teed 🙂
Ja noh..või pannakse (vähemalt siin Eestis) sisse kõige lõpus. See annab siis kreemja tulemuse. Enne pamesan, siis tuli maha ja siis segad või ja valmis. Ja esimest korda kuulen oma kulinaaria ajaloos, et toorjuust? mascarpone? what? 😀
ebapärlikarp
Vaata postituse pealkirja. Risoto KODUSTEST vahenditest. Postituse eesmärk ei olnud õpetada neid inimesi risotot tegema, kes seda juba ise kodus varem teinud, vaid pigem jagada oma kogemust kuidas olemasolevatest asjadest saab teha ideaalse söögi. Muide, ma olen täiesti kindel, et sa ei leia netist ainult ühte ja ainuõiget risotoretsepti 😉
Merilin
Mina ei pane kunagi kaant peale, lasen kõige madalamal kuumusel kergelt podiseda. Ja kui tundub, et vesi on sisse imendunud, lajatan jälle enam-vahem triiki puljongit ja segan jälle läbi.
Toorjuustu ma pole ka kunagi pannud, risottoriis jääb ise juba selline “lägane” mu meelest 🙂
Ann
Oioi, vein võiks olla ikka sellise kvaliteediga, et pärast juurde ka juua kõlbaks. Mingi suvaline odav valge Dreamer küll risoto sisse ei sobi! Maitset annab ju ka! Ja juust ikka parmesan, seda ei peagi nii palju panema, et riis sulajuustga toidu nimeks tuleks (öäk, olen saanud)
ebapärlikarp
Dreamer ei ole vein 😀 Mõtlesin ikkagi VEINI. Ja toidu kõrvale JOOMISEKS ostan ma tavaliselt teise veini, vahel muidugi kasutan, mis on. Toorjuust teeb toidu kreemiseks, olen alati sedasi erinevaid söönud ja teinud. Parmesani lisan veel juurde 🙂
ivsh
Reegel on tegelikult, et toidu sisse pannakse veini, mida juuakse, mitte kehvemat. Aga toorjuustu asemel soovitab Ramsay nt mascarponet küll. Ja sibulad on tal muidugi alati šalotid. Minu lemmik on Gordoni tomatirisotto.
ebapärlikarp
Häid reeglite täitmisi!
tartutydruk
Olen toidutegemise vôhik. Aga seda tahaks küll proovida. Siit küsimus: kas riisi ennem keetma ei pea? Et siis niiöelda keebki selle puljongi lisamisel?
ebapärlikarp
Ei pea, pannile kallad “toored” risotoriisi terad 🙂