Risoto puhul on oluline, et teed selle tegemise põhimõtte selgeks, ehk siis võti on valge vein, või, risotoriis, puljong, toorjuust (sulajuust)… Ülejäänud komponentidega annab varieerida.

Vaja läheb (ehk mis mul kodus oli)?

  • pool pakki Veski Mati risotoriisi
  • 2 supilusikatäis võid
  • natuke ka oluuviõli
  • üks mugulsibul
  • 3 vart sellerit (seller peab tegelikult ikka risotos olema)
  • kaks peotäit šampinjone (idekas oleks ka näiteks kukeseentega)
  • üks porgand (lisasin, sest oli kapis)
  • soola, pipart
  • pokaal valget veini (võib olla suvakas odav vein)
  • 2 puljongikuubikut + kannutäis keeva vett
  • umbes pool pakki toorjuustu
  • peotäis riivitud parmesani.

Kuidas teha?

  1. Pane pannile törts oliiviõli. Haki sinna sibul, seller ja porgand (kõik ühesuurused väiksed tükid). Kuumuta neid veidi oliiviõlis ja siis lisa supilusikatäis võid. Sega ja kuumuta veel veidi.
  2. Lisa tükeldatud seened (seened ma jätan suuremad). Lisa soola. Prae, kuni sibul ja seller on klaasjad ja seenel ka kerge jume.
  3. Lisa risotoriis, sega läbi. Lisa veel supilusikatäis võid, sega. Lisa vein. Sega ja kuumuta vein toidust välja.
  4. Võta eelnevalt ettevalmistatud puljong. Mina panen anumasse kaks aedviljapuljongikuubikut ja kallan kannukese keeva vett peale. Nüüd jagan selle mõttes äkki umbes kuueks ja hakkan 1/6 osadega pannile kallama. Kallan, segan, siis lasen kaane all haududa. Siis kallan, segan ja lasen kaane all jälle veel ära haududa. Ei tohi põhja kõrveteta! Ja nii edasi, kuni riis on pehme.
  5. Kui riis pehme, siis panen juurde toorjuustu ja parmesani ja segan. Konsistents peab olema vedel, mitte klimpis riisikamakad. Seda saadki timmida puljongiga, et lõpuks ei oleks sul pannil klimpis roog vaid mõnusalt voolav.

Mina serveerisin jahvatatud pipra ja värkse peterselliga. Üks lemmiktoitudest!


Võid risotot samamoodi teha ka hoopis kõva pirni ja sinihallitusjuustuga, või siis päiksekuivatatud tomati ja toorjuustuga. Parmensani riivi sisse ja peale.