Eelmine nädal mingi päev prantsatasin töölt koju tulles diivanile ja plõksisin lahti teleka, mingi toit oli mul parasjagu käes. Ma võibolla korra nädalas maandun sedasi teleka taha pärast tööd. See on üks haruldane monent ja mis ma siis näen.  Seal lõigatakse sealkõri läbi ja tõmmatakse rippu. Verd purskab. Mitte nagu kraanist, vaid nagu purskaevust. TV3-s (mitte stuudios siis) ja päise päeva ajal.

Ma korra röögatasin ehmatusest, aga siis vaatasin natuke edasi. Saade oli sellest, et kuidas kasutatakse verd toitudes. No muidugi verivorst… Aga seal tehti ka näiteks šokolaadipudingut väikese verega. Saatejuht käis Inglismaal linnas ringi ja küsis suvalistelt möödujatelt: “Kas teie sööte verd?”

Vastused olid, et fui, ega me mingid vampiirid ei ole. Korraks jooksis minu loogika kokku – et okei, vere söömise kohta teete te parasjagu okset väljastava näo, sest ega te VAMPIIRID pole (mis te ometi mõtlete eksole?!), kuid verist lihakänakat praete mõnuga ja hiljem ka ju ikkagi sööte?!

***

Mina aga tahtsin teiega jagada täna megahead retsepti. See on nagu ikka mu lemmiktoiduraamatust – Carla Bardi “Taimetoidud”. Ainult, et ma veidi mugandasin seda ja panen kirja ome versiooni.

img_0238

Vaja läheb (kõik tegelt odavad asjad ka):

 • 1 keskmine maguskartul
 • 1 porgand (võib ka ära jätta, sest supis on see maguskartuliga väga sarnane)
 • umbes 200 g punaseid läätsesid (ainult need keevad vaid mingi 5 min)
 • 2 sellerivart
 • veits brokolit (sobib mingi külmutatud brokolipaki lõpp, või mõni muu roheline – suhkruhernes, roheline uba)
 • 1 mugulsibul
 • 1 supilusikas karripulbrit
 • 2 küüslaugu küünt
 • oliiviõli
 • paar aedvilja puljongikuubikut (maitse järgi)
 • soola-pipart
 • värsket tilli-peterselli/ koriandrit
 • 1 purk purustatud tomatit
 • paar loorberilehte

Kuidas teha?

 1. Tükelda kuubikuteks porgand, maguskartul. Haki sibul ja seller peeneks (Karl muidu sellerit ei söö, aga siin ta isegi ei saanud aru, et seda kasutasin). Viska kõik supipotti, kuhu põhja vala korralikult oliiviõli. Sega ja kuumuta ca 3-5 minutit.
 2. Lisa hakitud või purustatud küüslauk ja karripulver (võib ka karripasta). Sega ja kuumuta veel ca 3 minutit. (Võid lisada õli, kui liiga kuivaks kisub).
 3. Lisa keev vesi (mina lisasin keskmise veekeedukannu koguse, ca pool keskmist potti vett) ja paar puljongikuubikut (ma äkki panin 2,5). Keeda mõned minutid.
 4. Lisa külmutatud rohelised asjad, näiteks brokoli ja läätsed. Keeda kuni läätsed ka pehmed. Viska peale hulga tilli ja petserselli. Sooja ja pipart.

Jube hea, mulle meeldib kui on vürtsikas ja seda ma timmin tunde järgi. Ammu juba tundsin, et pole midagi uut proovinud ja pole sada aastat blogis ühtegi head retsepti jaganud. Luban, et parandan nüüd selle vea ja varsti kindlasti viskab mõne katsetuse veel sisse.

Läätsed vajusid mul põhja 😀