Mingi päev jäi mulle “näppu” üks vana artikkel: LINK. Kes seda lugeda ei viitsi, siis kolme sõnaga öeldes kirjutab seal nö uuest meritokraatide põlvkonnast. Meritokraadid on siis inimesed “kes on edasi jõudnud tänu oma andele, intellektile ja haridusele. Need on erineva sissetulekuga inimesed: teadlased, kirjanikud, arstid, õpetajad, üliõpilased, ettevõtjad, tippmodellid, näitlejad jne. Ei ole tähtis, kui palju teenid. Tähtis on see, mille abil oled ennast teostanud” (triteerisin samast artiklist). Iseenesest ei ole meritokraadid midagi uut, aga kuna see tähendab tänapäevamaailmas justkui loobumist vanadest sümbolitest, siis on see samas ju ka midagi uut.

Mulle kui mitte-eriti-traditsioone-hindavale inimesele see mõttemaailm meeldib. Oma riietumise, auto, valitud restoranide ja hotellidega annab inimene ju edasi mingit sõnumit endast. Ja on teatud inimesed, kes spetsiaalselt valivad endale need asjad, et andagi endast edasi sõnumit.  Artiklist: “Mees, kes kannab Savile Row’l õmmeldud ülikonda, reisib esimeses klassis Louis Vuittoni kohvriga ja lõunatab Michelini restoranis, mitte ainult ei räägi oma välimusega, vaid lausa kisendab, et ta kuulub eliiti.

louis-vuitton-pégase-55-business-monogram-canvas-travel--M23241_PM2_Front view

Louis Vuitton, hind 4000 dollarit (Foto nende kodulehelt)

Ja selle eelneva kõrvale võrdluseks ilmub Facebooki asutaja ja miljardär Mark Zuckerberg  investoritega kohtumisele kapuutsiga dressipluusis ja tossudes. See on nagu teine äärmus, aga see ei tähenda, et meritokraadid ei hindaks kvaliteeti, nad aga hindavad TÕELIST kvaliteeti, mitte lihtsalt prestiižisümboleid. Tsiteerin: “Uus meritokraatlik eliit lõhub alustalasid ja kehtestab uusi tarbimisstandardeid. /—/ Ent samas põlgavad nad demonstratiivselt prestiižisümboleid, mida peavad endiselt kalliks Wall Streeti rasvamaod, naftaoligarhid, narkoparunid ja vana aristokraatia muldvanad jäänukid. Nendega ei taha meritokraadid mingil juhul samastuda.”

Mina aga olen tähele pannud, et on mingi selline kontingent inimesi, kes mitte otseselt ei taha vastanduda vanadele traditsioonidele, kuuluda meritokraadite hulka ega midagi muud, vaid keda lihtsalt ei koti. Seda olen tähele pannud näiteks erinevatel üritustel. Saan kutse, kus on konkreetselt kirjas, et riietus: black tie. Sulgudes veel viisakalt, et need, kes ei vasta etiketile, sisse ei lubata. Okei, ma saan aru, et võib ju veidi loovalt läheneda ja mõne vana traditsioonilise asja asendada meie uue disainiröögatusega (noh need imelikud puust kikilpsud jne) või äkki väikse vimkaga kingad, kuid kui sa tuled ikkagi TEKSAPÜKSTES üritusele, mille kutsel on black tie, siis ei ole muud varianti kui need neli:

  1. Sa oled mats.
  2. Sa ei oska lugeda.
  3. Sa s*ttusid just oma õiged püksid täis, aga tahtmine peole tulla oli nii suur, et võtsid oma teksad, sest sul ei ole rohkem mitte ühtegi paari pükse ja poodi enam minna ei jõua.
  4. Sa oled Mark Zuckerberg.

Ja kõik, rohkem variante ei ole. Nüüd võib ju mõelda, et miks Mark Zukerberg võib tulla investoritega kohtuma dressipluusis või kust läheb see piir…