Einkorni madala gluteenisisaldusega jahu – kellele? Ilma gluteenita = automaatselt tervislik?
Täna postitas üks minu väga ammune kolleeg Facebooki:
“Sõbrad. Nüüdsest on võimalik täiendada oma söögilauda väga madala gluteenisisaldusega nisujahust hõrgutistega. Jagage infot, like-ige ning kui on huvi, siis kirjutage mulle. Rohkem infot sellest põnevast tootest leiate kas: www.facebook.com/einkorn.ee või www.einkorn.ee
Käimas on ka kampaania, mille käigus jagame kiirematele küpsetajatele tasuta jahu!!!”
Minu esimene mõte oli – misasi on väga madala gluteenisidaldusega nisujahust hõrgutis? Mitte selles mõttes, et mis hõrgutis see on. Vaid et mis asi on madala gluteenisisaldusega asi ja kelle jaoks see mõeldud on? Gluteenitalumatu väldib ju üleüldse gluteeni, ka vähest gluteeni. Selleks ongi loodud erinevad maisi- ja riisijahud? Olen aru saanud, et gluteenitalumatu inimene loeb toidupakendeid väga piinliku täpsusega, et vältida ka olukorda, kus ostab gluteenivaba toote, mis on valmistatud tehases sellel liinil, kus tehakse ka gluteeniga tooteid. (Kui ütlen gluteenitalumatu, siis mõtlen ikkagi neid, kes on arstilt diagnoosi saanud).
Ja siit tuligi minu esimene mõte, et kas madala gluteenisisaldusega tooted on turule tulnud seoses sellega, et paljud inimesed on hakanud gluteeni ka ilma diagnoosita vältima (väidetavalt uus moodne dieet). Ka ilma diagnoosita inimesed räägivad, kuidas gluteeni on raske seedida või kõht valutab pärast nisujahu söömist jne. Samas osadel võibki see ju nii olla…
Gluteenivaba dieedist ja talumatusest on viimasel ajal ajakirjanduses väga palju juttu olnud just selles valguses, et on see siis tõesti tõsine haigus või uus trend, kus inimesed endal seda ise diagnoosivad. Igaüks võib leida neid artikleid, arutelusid. Ma usun, et see on osade puhul nii ühte kui ka teiste puhul teist. Mulle meeldib Silja Luide arutelu gluteeni kohta siin: LINK.
Isiklikult olen seisukohal, et sööge gluteeniga tooteid või gluteenivabu tooteid, minul see midagi ei riiva. Ise ma väga igapäevaselt saia (ja ka nisujahu) ei söö, aga täisteratooteid söön vahel ikka, need on tervislikud. Aga samas olen ma suvel Itaalias olles nädal otsa vaid saialisi söönud ja tundsin end iga päev täitsa hästi – kõht käis jumala okeilt läbi 😀
Mäletan Annely Sootsi Tervisekoolis räägitust, et gluteenitalumatus (tsöliaakia) olla selline haigus, mille sümptomid ei avaldugi kohe, vaid hakkavad avalduma hiljem, kui kahju on juba tehtud. Selles valguses ei saa ma aru tolle madala gluteenisisaldusega jahu uue lehe jagajast, oma kunagisest kolleegist (kes ilmselt seda siis müüb, vabandan, kui eksin), kes minu küsimise peale vastas nii: “Kas inimene saab Einkorni jahu kasutada või mitte sõltub ikkagi iga inimese tervislikust seisukorrast ja arsti diagnoosist. Küll aga võib internetiavarustest leida piisavalt blogisid, kus tsöliaakia diagnoosiga inimesed on saanud sellest täiendust oma menüüsse.”
Aga kui diagnoos ongi “gluteenitalumatus”, kas saab siis inimene seda madala gluteenisisaldusega jahu kasutada või ei? “See sõltub tervislikust seisukorrast ja arsti diagnoosist.” Kuidas siis? Kas arst võtab selle vastutuse, et soovitab seda jahu süüa? Ma miskipärast ei usu. Või äkki tõesti? Teab keegi?
Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest – järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni – atroofiani. (LINK)
Ehk et kui sa seda madala gluteenisisaldusega jahu tarbid, siis tegelikult sa ju ei tea, kas sinu peensoole limaskest kahjustub või ei, kuni see on juba kahjustunud?
Miks ma selle üle arutlen? Niisama, tervise teemad huvitavad mind. Tervisekooli tarbeks olen ise pidanud ka 2 nädalat gluteenivaba dieeti, et mõista inimeste ostuvõimalusi ja elu, kel reaalselt gluteenitalumatus. Kuidagi mind see küsimus puudutab…
Einkorni kodulehelt (LINK) võib lugeda, et see jahu on neile, kes siiski KANNATAVAD gluteenitalumatuse all. Samas on seal ka kirjas, et neile, kes soovivad lihtsalt TERVISLIKKE nisujahust küpsetisi. Miks siis koduleht ikkagi hüüab nende poole, kes talumatuse all kannatavad, kui küsimuse peale, kas seda võib tarbida gluteenitalumatu, ei oska nad ikkagi vastata? Kodulehel ei ole ka kirjas, et kui see jahu ei sisalda eriti gluteeni, siis MIDA see sisaldab, et see TERVISLIK on? Kas see, kui mingis asjas ei ole gluteeni = kohe tervislik? Mina tean, et tervislikud ei ole rafineeritud tooted ja tervislikud on täisteratooted. Einkorni jahu on ju rafineeritud? Sel juhul see ju ei ole tervislik või misasi teeb selle jahu tervislikuks?
Kõik küsimärgiga küsimused on seekord tõesti küsimused, millele ootan vastuseid, kui keegi oskab vastata.
Ja kui keegi leiab, et uus asi ja tahab proovida, et äkki tõesti sobib talle, siis infot sai siit nüüd küllaga.
www.einkorn.ee
Tere Triin,
Tänud Sulle teema tõstatamise eest ja lisan paar täpsustavat kommentaari siia omalt poolt juurde.
Einkorni jahu, mida meie ise Bulgaarias kasvatame ja maale toome ei ole rafineeritud toode. Einkorn ehk ühetera nisu (eesti keelse nimetusega) on taimena juba väga madala gluteenisisaldusega. Temast jahu tegemiseks me mehaaniliselt puhastame ta kestadest ning jahvatame jahuks kiviveskis.
Meie arvates teeb Einkorni jahu tervislikuks asjaolu, et me kasvatame teda ja töötleme kemikaalivabalt ning temas sisalduv kiudaine sisaldus, mis testide kohaselt on 8% on kõrge.
Mis puudutab gluteenitalumastust inimestel, siis ma olen praeguseks tutvusringkonnas suhelnud kümnekonna inimesega, kellel on gluteenitalumatus. See esineb neil küllaltki erineval tasemel, kellel põhjustab lihtsalt seedehäireid kuni tõesti raske gluteenitalumatuseni välja, kus inimene ei saa midagi gluteenisisaldavat tarbida ja tõesti peab ülima täpsusega oma menüüd järgima. Küll aga kui internetist otsida Einkorn-i ja lugeda inimeste soovitusi/arvamusi, siis leiab palju artikleid, kus tsöliaakia haiged kasutavad seda jahu ja on sellest tehtud tooted võtnud oma menüüsse.
Ma loodan lähiajal ka meie lehel http://www.einkorn.ee kajastada nende lugusid ja arvamusi meie jahust ja hoian Teid sealtkaudu ka teemaga siis kursis.
Mis puudutab “gluteenivaba” väidet meie lehel osades toodetes/retseptides, siis vabandan siiralt eksituse pärast ja tänan Teid tähelepanu juhtimise eest. Oleme parandused praeguseks oma lehele sisse viinud.
Ikka parimat soovides,
Asko Pukk
Jess
Tegelikult ei ole ka need täisteraviljad nii süütud ja kasulikud, kui arvatakse…lisan ka 2 teemakohast artiklit.
http://wellnessmama.com/575/how-grains-are-killing-you-slowly/
https://doctorjaan5.wordpress.com/2011/11/09/magneesiumi-puudus-voib-tekkida-taisteraviljade-tottu/
ebapärlikarp
Saan õigesti aru, et kui täisteratooteid just 5 korda päevas ei söö, siis need on tegelikult siiski organismile vajalikud tooted? 🙂
Kerli
Mina ei saa gluteeni ja nisutooteid tarbida. Mulle aitab kui ma isegi leiba katsunud sõrme kogemata suhu panen, või kui näiteks nisujahuga küpsetades jahutolm ninna läheb.
Mina seda jahu ei saaks mitte mingil juhul kasutada, sest see sisaldab ju gluteeni (mis sest et vähem kui tavalised jahud kuid siiski sisaldab)
Ma vaatasin seda einkorn ee veebilehte ja see on LUBAMATU, et nad reklaamivad seal Signe saia kui gluteenivaba!! Kuna see sisaldab einkorni jahu siis ei ole ju tegu gluteenivaba tootega ja minusugusele võib selle leivad söömine väga halvasti mõjuda. Näiteks kui keegi UK-s sellist valeinfot müüks siis võib asi vabalt kohtus lõppeda.
Samas see võib tõsi olla, et ju see gluteen seal sees ei mõju samal moel kui tavaline jahu, aga sellegi poolest ei ole lubatud sellest jahust tehtud tooteid müüa kui gluteeni vabu.
Uk müüakse ka seda jahu poodides tavalises toidupoes, küll aga mitte gluteenivabas osakonnas
https://www.dovesfarm.co.uk/flour-and-ingredients/organic-einkorn-wholegrain-flour-1kg/
Hea, et sellest oma blogis juttu tegid, järgmine kord kui Eestisse tulen oskan sellest jahust tehtud tooteid vältida, juhul kui taas reklaamitakse kui gluteenivaba.
Samas need inimesed kes on gluteeni vastu küll tundlikud, kuid mitte allergilised ja kellele muidu tavalised gluteenitooted vaevusi tekitavad (mitte küll nii palju kui allergilistele inimestele), siis nende puhul tõesti ei pruugi sellest jahust küpsetatud tooted mingeid vaevusi esile kutsuda.
Tänapäeval ongi nii paljud inimesed gluteenile ja nisule tundlikud just sellepärast, et tänapäeva jahud ei ole enam sama koostisega kui aastaid tagasi ning näiteks leivad valmivad kõik kiirpotsessis ja mitte tainal üleöö kerkida lastes. Samuti topitakse jahu igale poole erinevatesse toiduainetesse. Isegi lihatoodetesse ja sokolaadi. Paljud mu tuttavad, kes ka muidu on tundlikud ja väldivad saia oma igapäevases menüüs on öelnud, et kui nad näiteks kuskil Prantsusmaa väikeses külas on pagariäris saia ostnud (sest puhkuse ajal ikka lubatakse endale natuke keelatud kraami 🙂 siis see ei ole neile kuidagi pahasti mõjunud.
Gluteeni ja nisu ning laktoosi tundlikust diagnoositaksegi tihti toidupäevikut pidades. Eriti veel laste puhul, sest näiteks UK ei panda lapsi sondi neelama ja vereproovid ei ole 100% usutavad. Isegi vereproove tehakse siin lastele vaid viimases hädas ja siis ka peab olema tegu mingi väga tõsise tõvega. Külmetushaigused sinna all kohe kindlasti ei kuulu 🙂 Enamus lapsi polegi kunagi vereproovi oma elus andnud. Toiduallergiaid diagnoositakse sümptomite järgi ja kõigepealt lihtsalt katsetatakse toiduainete menüüst välja jätmisega. Kui see toob muutust siis polegi rohkemat enam vaja 🙂
ebapärlikarp
“Signe gluteenivaba sai” ei ole tõesti gluteenivaba. See on lubamatu, et toodet turustatakse sellise vale infotmatsiooniga!
Mirell
Mina olen näiteks seda sorti inimene, kes “iseseisvalt” nn “diagnoosi” endale pani. Arsti juurde minekut enam vajalikuks ei pidanud sest neil sama asi pea toidupäevikut ja katseta ja siis näeb kuidas mõjub organismile. Mul oli pidevalt kõhuga jama, valutas, ei seedinud normaalsel kiirusel, gaasid, puhitus, tihti söömine väsitas nii ära, et kohe uni peal + käsivartel karedad laigud. Saia olin juba noorest saati vältinud sest tundsin alati, et hakkab raske ja halb. Viimase poole aasta jooksul sattusin kaks korda haiglasse sest kõht no nii meeletult valutas, oli paistes nagu pall ja palavik ka. Laktoosi talumatuse test tehti ära, see oli ok ja seega soovitati gluteiini testi tegema minna. Kuna aga öelda ka, et see on kuidas kunagi , et näitab or not sest peale gluteiini on seal veel mingid sarnaste nimetustega asjad, mis talumatust põhjustavad kuid mida vereproov ei näita. Nüüd olen viimased kuud üritanud vältida gluteiini ja kõht käib läbi, gaase pole, kergem olla ja peamine mul ei tule täiesti lambist enam meeltuid kõhuvalu krampe peale. Nagu elada saan kui söön kõike aga lihtsalt endal on palju raskem 🙂
ebapärlikarp
Aga kas julgeksid seda jahu proovida?