Täna postitas üks minu väga ammune kolleeg Facebooki:

“Sõbrad. Nüüdsest on võimalik täiendada oma söögilauda väga madala gluteenisisaldusega nisujahust hõrgutistega. Jagage infot, like-ige ning kui on huvi, siis kirjutage mulle. Rohkem infot sellest põnevast tootest leiate kas: www.facebook.com/einkorn.ee või www.einkorn.ee
Käimas on ka kampaania, mille käigus jagame kiirematele küpsetajatele tasuta jahu!!!”

Minu esimene mõte oli – misasi on väga madala gluteenisidaldusega nisujahust hõrgutis? Mitte selles mõttes, et mis hõrgutis see on. Vaid et mis asi on madala gluteenisisaldusega asi ja kelle jaoks see mõeldud on?  Gluteenitalumatu väldib ju üleüldse gluteeni, ka vähest gluteeni. Selleks ongi loodud erinevad maisi- ja riisijahud? Olen aru saanud, et gluteenitalumatu inimene loeb toidupakendeid väga piinliku täpsusega, et vältida ka olukorda, kus ostab gluteenivaba toote, mis on valmistatud tehases sellel liinil, kus tehakse ka gluteeniga tooteid. (Kui ütlen gluteenitalumatu, siis mõtlen ikkagi neid, kes on arstilt diagnoosi saanud).

Ja siit tuligi minu esimene mõte, et kas madala gluteenisisaldusega tooted on turule tulnud seoses sellega, et paljud inimesed on hakanud gluteeni ka ilma diagnoosita vältima (väidetavalt uus moodne dieet). Ka ilma diagnoosita inimesed räägivad, kuidas gluteeni on raske seedida või kõht valutab pärast nisujahu söömist jne. Samas osadel võibki see ju nii olla…

Gluteenivaba dieedist ja talumatusest on viimasel ajal ajakirjanduses väga palju juttu olnud just selles valguses, et on see siis tõesti tõsine haigus või uus trend, kus inimesed endal seda ise diagnoosivad. Igaüks võib leida neid artikleid, arutelusid. Ma usun, et see on osade puhul nii ühte kui ka teiste puhul teist. Mulle meeldib Silja Luide arutelu gluteeni kohta siin: LINK.

Isiklikult olen seisukohal, et sööge gluteeniga tooteid või gluteenivabu tooteid, minul see midagi ei riiva. Ise ma väga  igapäevaselt saia (ja ka nisujahu) ei söö, aga täisteratooteid söön vahel ikka, need on tervislikud. Aga samas olen ma suvel Itaalias olles nädal otsa vaid saialisi söönud ja tundsin end iga päev täitsa hästi – kõht käis jumala okeilt läbi 😀

Mäletan Annely Sootsi Tervisekoolis räägitust, et gluteenitalumatus (tsöliaakia) olla selline haigus, mille sümptomid ei avaldugi kohe, vaid hakkavad avalduma hiljem, kui kahju on juba tehtud. Selles valguses ei saa ma aru tolle madala gluteenisisaldusega jahu uue lehe jagajast, oma kunagisest kolleegist (kes ilmselt seda siis müüb, vabandan, kui eksin), kes minu küsimise peale vastas nii: “Kas inimene saab Einkorni jahu kasutada või mitte sõltub ikkagi iga inimese tervislikust seisukorrast ja arsti diagnoosist. Küll aga võib internetiavarustest leida piisavalt blogisid, kus tsöliaakia diagnoosiga inimesed on saanud sellest täiendust oma menüüsse.”

Aga kui diagnoos ongi “gluteenitalumatus”, kas saab siis inimene seda madala gluteenisisaldusega jahu kasutada või ei? “See sõltub tervislikust seisukorrast ja arsti diagnoosist.” Kuidas siis? Kas arst võtab  selle vastutuse, et soovitab seda jahu süüa? Ma miskipärast ei usu. Või äkki tõesti? Teab keegi?

Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest – järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni – atroofiani. (LINK)

Ehk et kui sa seda madala gluteenisisaldusega jahu tarbid, siis tegelikult sa ju ei tea, kas sinu peensoole limaskest kahjustub või ei, kuni see on juba kahjustunud?

Miks ma selle üle arutlen? Niisama, tervise teemad huvitavad mind. Tervisekooli tarbeks olen ise pidanud ka 2 nädalat gluteenivaba dieeti, et mõista inimeste ostuvõimalusi ja elu, kel reaalselt gluteenitalumatus. Kuidagi mind see küsimus puudutab…

Einkorni kodulehelt (LINK) võib lugeda, et see jahu on neile, kes siiski KANNATAVAD gluteenitalumatuse all. Samas on seal ka kirjas, et neile, kes soovivad lihtsalt TERVISLIKKE nisujahust küpsetisi. Miks siis koduleht ikkagi hüüab nende poole, kes talumatuse all kannatavad, kui küsimuse peale, kas seda võib tarbida gluteenitalumatu, ei oska nad ikkagi vastata? Kodulehel ei ole ka kirjas, et kui see jahu ei sisalda eriti gluteeni, siis MIDA see sisaldab, et see TERVISLIK on? Kas see, kui mingis asjas ei ole gluteeni = kohe tervislik? Mina tean, et tervislikud ei ole rafineeritud tooted ja tervislikud on täisteratooted. Einkorni jahu on ju rafineeritud? Sel juhul see ju ei ole tervislik või misasi teeb selle jahu tervislikuks?

Kõik küsimärgiga küsimused on seekord tõesti küsimused, millele ootan vastuseid, kui keegi oskab vastata.

Ja kui keegi leiab, et uus asi ja tahab proovida, et äkki tõesti sobib talle, siis infot sai siit nüüd küllaga.

Wheat_close-up

Nisu. Pilt Wikipediast