Vahelduseks koroonakeeniuste (jah, k-ga) siunamisele mõtlesin hoopis vaadata iseenda sisse. Leidsin ühe ringi lendleva küsimustiku, mis pärit mingist märkmikust.

1. Mida ma teeksin, kui ma ei kardaks mitte midagi?

Kuna ma kardan enamvähem kõike, aga olen juba mõnda aega tagasi õppinud oma hirmudega elama, siis kui aus olla, ma teengi enamvähem kõike ja need hirmud ei takista mind enam. On olemas hirmud, mis takistavad, ja on hirmud, mis teevad ettevaatlikuks, aga pole takistuseks. Mul on vist jäänud need viimased.

2. Olen jäänud paigale või pürgin millegi poole?

Kolm aastat tagasi hakkasin tööalaselt uuesti pürgima millegi poole. Tahtsin hakata leiba teenima turunduses, mitte müügivaldkonnas. Tänaseks olen suhteliselt nullist (kui välja arvata saja aasta tagune bakakraad TTÜs turunduses) jõudnud punkti, kus minuga on hiljuti ise (ilma et ma oleks kandideerinud) võtnud ühendust reklaamiagentuurid ja kutsunud vestlema, et äkki sobiksin neile tööle. Olen öelnud praegu “ei”, sest senine töökoht turunduses hoopis kliendi poolel, kus olen ise reklaamiagentuuridest reklaamide, kampaaniate jms tellija rollis, on mulle hoopis rohkem meeldima hakanud. Agentuurielu tundub küll jätkuvalt loov, seksikas ja äge, aga olles eelmisel koroonakevadel Eesti ühest tippagentuurist koondatud, suhtun agentuuritöösse praegusel ajal ettevaatlikult. Tulles tagasi eelmise punkti juurde, kas see on hirm, mis mind takistab agentuuri tööle minemast… Ei, ma tean, mis ma praegu tahan, kes teab muidugi, mis on viie aasta pärast. Nüüd olen kohe-kohe astumas uut sammu, mis loodetavasti on ikka samm edasi.

3. Kes on mulle kõige tähtsam inimene?

Loomulikult minu laps. Peale teda elukaaslane ja minu õde. Loomulikult on ka paar sõpra, kelleta ei kujutaks elu ette. Ja eks ma ole harjunud ka oma lähedaste sugulastega ja ei tahaks, et nendega midagi juhtuks… Aga nõme oleks kuidagi pingerida tekitada ja esimene on niikuinii ja alati minu tütar.

4. Kas minu elus on inimesi, kes ei peaks seal olema?

Õnneks pole mu ellu sattunud sugulussidemete kaudu inimesi, kes minu elus olema ei peaks. Kõik muu sujuvalt on enda teha. Jah on enda teha!

5. Mis on need väärtused, millesse ma usun?

  • Ma usun aususesse. Nii teiste, aga ka enda vastu. Paljud meie probleemid saavad alguse valetamisest iseendale. Meie mõttejõul on suur mõju ning nii ilustame me oma elu ja valetame endale, kuni on võibolla liiga hilja.
  • Armastus ja sõprus loomulikult.
  • Truudus.
  • Õnn ja naudingud. No ei tunne süümekaid ka, et need kirja panen, sest kui elus õnne ja naudinguid ka pole, nahh siin üldse olla siis.
  • Haridus ja informatsioon.
  • Moraalsus. Ehk minu jaoks on oluline elada puhta südametunnistusega.

6. Mis on su suurim saavutus?

Iseseisvus.

7. Mis pakub sulle tõelist rõõmu?

Kui minu laps naerab ja on heas tujus. Tunne ja teadmine, et ma saan oma elukaaslasega päriselt jagada oma elu, nii head kui ka halba ning koos naerda ja kurvastada. Kui ma saan oma kasse ja koera kallistada. Kui mu lähedased on terved. Kui pükstel läheb lukk eest kinni ja kleit istub seljas. Kui ma söön oma lemmikpavlovat. Kui saan planeerida reise ja seigelda helesinise ookeani ääres.

8. Minu kõige pöörasem mälestus?

Kõik reisidega seonduv, aga kui peaksin eraldi välja tooma, siis Peruu ja Amazonases seiklemine.

9. Pean ma kellegi peale viha? Miks?

Ei pea. Tõesti ei pea. Isegi kui elus on tekkinud paar korda mingi vihkamise sorti emotsioon korraks kellegi vastu, siis mul läheb see väga ruttu üle haletsuseks selle inimese vastu ning nii ei ole mulle kunagi jäänud sisse mingit vihkamist.

10. Mida ma tahaksin rohkem teha?

Mul on tunne, et tavaliselt vastavad inimesed sellisele küsimusele umbes, et tahaks rohkem lugeda, aga aega ei ole… No ei usu, kui sa just praegu näiteks meditsiinitöötaja ei ole. Vot siis ma tõesti usun, et pole aega. Kui nüüd koroonamaailm korraks unustada ja tuletada meelde elu enne, siis üleüldse ma arvan, et inimesed saaksidki kõiki soovitavaid asju rohkem teha ja kui nad neid ei tee, siis nad järelikult tegelikult siiski ei taha. Aga koroonamaailma ei saa unustada ja praegu ütlen küll, et tahaks rohkem reisida. Viimane reis oli täpselt aasta tagasi ja nii suurt vahet reisimisse ei ole mul sisse tulnud vist 10 aastat.

11. Kui rahal ei oleks väärtust, siis mida ma oma eluga peale tahaksin hakata?

Loll küsimus. Juba aastaid tagasi, kui raha veel olemas ei olnud, vahetati kaupu ja tehti äri. Kõigel on hind, olgu see rahasumma või miski muu.

12. Suurimad elu õppetunnid?

Ära valeta iseendale!