Vahel satume vaatama aastatetaguseid fotosid ja naerame – issand, mis soeng mul oli, või appi, mis riideid sai kunagi kantud. Tol hetkel tundusime endale megabeibed, aga kui megabeibe praegu tunduks kombo kollastest lokkis juustest, roosast satsilisest läbipaistvast lillemustriga pluusist ja alt laienevatest pükstest? Ma pilti ei hakka igaks juhuks lisama, mis leidsin.Kõigi huvides.

Postimehest jäi täna silma aga viimase 50 aasta kõige jubedamate sisustustrendide edetabel. Esimese koha olid saanud tualetivaibad. Teate küll see vaipkatete komplekt, millest üks läks peldikupoti kaanele ja teine vaibake oli auguga ja läks põrandale peldikupoti ette. Tunnistage üles, kas läksite tol ajal selle trendiga kaasa? 😀 Kopeerin Postimehe artiklis olnud edetabeli jubedaimatest sisustustrendidest, vaadake, mitu linnukest kirja saate.

25 kõige jubedamat sisustustrendi viimasest poolsajandist.

1. Tualetivaibad. Kunagi: ei. Praegu: ei.

2. Topised. EI! EI! Isegi mingid sarved seinal tunduvad kurjakuulutavad. Nagu mismõttes tuleb põdra pea seinast välja? Me ei topi ju oma kasse pärast nende surma vatti täis ega aseta kaminasimsile, miks see seinast välja tulev põdrapea normaalsem oleks? Oravatopis väiksel alusel maamajas oleks nagu ok, aga kui ma oma kääbushamstrid oleks vatti täis toppinud ja telekakõrvale väiksele alusele kinnitanud, vaataks mind kõik väga veidra pilguga.

3. Avokaadorohelised vannitoad. Pidi nõukaaja trend olema, aga ma ei mäleta isegi, mida selle all mõeldakse. Pigem mitte!

4. Lillemustriline mööbel. Kunagi: jah, aga see oli küll veel vanasti ema-isakodus. Praegu: ei!

5. Vesivoodid. Mäletan, kui popp teema see kunagi oli, aga Eesti inimestel ei olnud vist raha sellist luksust osta. Kuigi mis luksus see vesivoodil magada oleks?

6. Tekstuuriga seinad. Kunagi: ei mäleta, tapeetidel küll oli mingi struktuur ju. Praegu: hmm, praegu meil kõik seinad küll värvitud, aga see mingi kerge tekstuurvärv, ilmselt väga ebatrendikas siis :S

7. Vaipadega vannitoad. Kunagi: jah. Praegu: jah. Mul küll väike vaibake kraanikausi ees, jalgadel on seal peal mõnus ju!

8. Kahekordselt värvitud vannitoad. Ma ei tea, mis see tähendada võiks.

9. Etnomustrid ja -detailid. Kunagi: ei. Praegu: ei.

10. Tehiskivid. Kunagi: ei. Preagu: ei.

11. Loomamustrid. Kunagi: jah. Ema kinkis lehmamustriga teki mulle ja üks sein oli mul vanas kodus sebraks bränditud 😀 Mul oli mingi teema vist kabjaliste/ sõralistega 😀 Praegu: ei.

12. Seinale kirjutatud motivatsioonitsitaadid. Kunagi: NEVER! Praegu: NEVER! Tulevikus: NEVER! Aga olles jälginud kinnisvaraturgu juba mõnda aega, siis ei ole üldse harukordne, et müügis on korter, kus üle suure toa seina on kirjutatud mingi totter ütelus.

13. Vaipkattega kaetud seinad. Kunagi: ei. Aga ühe vanaema-vanaisa juures küll oli, aga neil oligi selline venelaste stiil. Praegu: ei.

14. Uksekardinad. Kunagi: ei. Mäletate neid klõbisevaid rippuvaid ukseaugu kardinaid, mingid puust võ plastikjulladest nöörid? Praegu: ei.

15. Minibaarid elutubades. Kunagi: ei. Praegu: ei. Kas tõesti kellelgi need hotellikülmikud elutoas olnud? Või mis siin mõeldud on? Samas osadel on vist isegi veeautomaadid elutoas, minibaar tundub selle kõrval isegi leebe variant.

16. Bideed. Kunagi: ei. Praegu: ei. Ma vist ei olegi kellegi kodus bideed näinud. Meil on kodus WC ja vannituba ühes, seega saabki seal kõik toimingud ära teha ka ilma bideeta. Mäletan, et kui bidee-idee Eestisse saabus, siis meil oli koolis (käisin siis keskkoolis) parasjagu pelleriremont. Keegi geenius tegi tüdrukute vetsud selliseks, et kolm kambiini olid kõrvuti – kahes kabiinis olid tavalised WC potid ja kolmandas kabiinis oli bidee. Et siis kuidas tüdrukud peaks seda kasutama? Teevad oma häda ära ja siis püksid/seelik rebadel kolistavad end sealt WC potiga kabiinist välja kõrvalkabiini? Kas need ei peaks ikka ÜHES kohas asuma?

17. Ümmargused voodid. Kunagi: ei. Praegu: ei.

18. Profifotograafide tehtud perepildid: Kunagi: nii ja naa. Mul enda kodus ei ole olnud, aga emale ja vanaemale olen kunagi ühe sellise raamis foto kinkinud ja emal on see kapi peal. Praegu: ei. Kamina peal on meil paar fotot, mis teatud emotsiooniga ja ülisuvalised, aga mingeid stuudio või metsas poseeritud pilte pole me isegi sada aastat teinud, veel vähem neid suurelt lõuendile printinud ja seina pannud, minule tundub see komme ikka väga võõras.

19. Shabby chic. Kas see on meie mõistes see romantiline stiil, mis natuke vintage? Kunagi: ei. Praegu: no mõni kassiteemaline kaunistus on ja ühel isegi mingi ütelus kirjas, aga no kassid! Üldiselt mul shabby chic asju pole, aga sellistes poodides olen küll jalutanud ja asju näppinud. Tunduvad nunnud, aga siis hakkan mõtlema, et no milleks, kuhu jne. Shabby chic on minust on siiski poodi jäänud, kuid Home Art stiilis poodides meeldib ikka käia.

20. Pikakarvalised vaibad. Kunagi: ei. Praegu: jah, süüdi! Aga meil on nii mõnus BoConcepti pikakarvaline vaip suures toas, kuigi tolmuimejaga on seda väga raske hooldada ja kord-kaks aastas viime selle õue ja peksame jõuga puhtaks. Sealt lendab siis välja selliseid asju nagu Mary Poppinsi kohvrist.

21. Vitspunutud mööbel siseruumides. Kunagi: ei. Praegu: ei. Eeldan, et punutud korv ei lähe arvesse? Mõni punutud korv mul on, aga punutud korvriiulit või korvtoole mitte. Pole ka mujal väga näinud, vb punutud korvidest riiul välja arvata.

22. Porteed. Appi, ei!

23. Massiivsed kardinad. Kunagi: ei. Praegu: pole juba üle viie aasta mitte ühtegi kardinat meil kodus olnud, ei massiivset ega mittemassiivset, ei mingit rulood ega midagi.

24. Telerisektsioonid. Kunagi: jaa, kõigil vist olid. Praegu: ei. Pole pärast nõukaaja lagunemist kunagi olnudki.

25. Stenciled walls or decals. Need on siis seinakleebised/maalingud. Kunagi: ei. Praegu: ei. Karl oli kunagi 6 aastat tagasi ostnud mingid, mida lastetuppa panna, aga mitte kunagi me neid üles ei pannud ja lapsed on ka nüüd juba suured. Suurim sai meil just 17 🙂 Ja lastetoast on saanud minu lapse tuba, sest teised lapsed meil enam nii tihti ei käi kui varem.

Nii, ma sain nimekirjast praeguse eluolu kohta kirja 4 checki. Mitu teie? Tegelt on kahju, et interjöörid üleküllustuvad mingite ägedate trendidega ning lõpuks satuvad sellistesse jube-nimekirjadesse. Hiljuti lugesin, et ka see halli ja roosa kombo on juba minevik, samuti roosa metall. Kalasoomuse muster tõrjub ilmselt välja need ristkülikukujulised valged seinaplaadid vannitubades ja köökides. Kuni ka see kalasoomus igast teisest Instagramist vastu vaatab ja samasse nimekirja satub…

Ma omalt poolt lisaksin veel siia nimekirja lauavakstu (oli see tegelikult üldse trend või lihtsalt vajadus?), tapeetide poolitamise portega (või ma isegi ei tea täpset sõna, meie peres nimetati seda porteks) ja ribikardinad.

Päise foto: pixabay.com (shabby vintage).