Mulle hüppas Facebookis ette Anna Lutteri blogipostitus, kus ta oli oma lastele mänguköögi meisterdanud. Minge vaadake SIIT, kes pole näinud. Tegemist on tegelikult suurema rajatisega, mis hõlmab endas ka magamisasemeid, aga sisaldab ka mänguköök-pood-kohviku moodi asja. Kuigi see lahendus on omamoodi, siis tegelikult ei köitnud minu tähelepanu üldse ehitatud mänguköök ise, vaid tõsiasi, et see oli ehitatud POISTELE!

See tundus niiiiii normaalne! Liiga palju on lapsevanemaid, kes on mingites raamides kinni – riietavad oma pojad pealaest jalatallani tumesinisesse, õpetavad juba 1aastasele automarke ning ostavad alates imikueast lapsele ainult mänguautosid ja -kallureid, püsse ning heal juhul ka mõne palli, raamatu, muusikariista ja lego(auto!).

Miks väike poiss ei võiks käia helekollastes ja oranžides riietes? Mängida rahakassaga? Mänguköögiga? Mängunõudega? Poodi! Kohvikut! Lastetolmuimejaga kujutletavat (või päris) tolmu taga ajada… Naisteajakirjad, foorumid on täis heietusi teemal, kuidas mehed ei tee kodus süüa*, ei aita kodutöödes jne. Ning samas juurutavad vanemad maast madalast ise oma poegades tõekspidamisi, et on tüdrukute asjad ja poiste asjad ning tüdrukute tööd ja meeste tööd.

Mina ei usu, et kui üks väike poisiklutt sünnib ja maailma uudistama hakkab, siis huvitub ta automaatselt vaid mudelautodest ja automarkidest. No ei usu! Ta on valge leht! Blanco! Oleks ju tore, kui väikeste poiste maailm oleks laiem kui vaid lihtsalt bemmid ja Ninjagod.

*Loomulikult ei räägi ma kõikidest inimestest, seega pole mõtet vaielda stiilis “Aga minul on poiss ja mina küll talle ainult autosid ei osta” või “minu mees küll teeb kodutöösid”. See on väga tore, aga samas ei välista asjaolu, millest mina kirjutasin. Seda ka veel, et loomulikult iga vanema enda asi, milliseid mänguasju ta oma lapsele pakub, aga selles ei olegi küsimus, kelle asi see on või ei ole. Juurelda seoste üle ja tähele panna ikka tasub.

PS: Nüüd see viimane “tärnike” siin postituse lõpus viitab, justkui ma arvan, et mu lugejad on idioodid ning ma alahindan neid 😀 Vabandan. Tegelikult see nii ei ole ja on mõeldud vaid ühe teatud hiljutise juhtumi konteksti.

PS 2: Foto pixabay.com