Kas ma läksin napakaks? Või tärkas minus maakas?

Kas ma läksin napakaks? Või tärkas minus maakas?

Kõik algas sellest, kui ma ükspäev Home Artis seda nägin:

Foto: Home Art Facebook lehelt
Foto: Home Art Facebook lehelt

Mõtlesin, et vau, kui lahe lahendus – mu kassid ei söökski enam mu väikseid potitaimi ära. Olin suht vaimistuses, aga hind tundus kuidagi kallis. (Ütleb inimene, kes hetk tagasi oli kõrvalpoest ostnud Reet Ausi kleidi ja T-särki!). Ja nüüd paar päeva hiljem tundsin, et kripeldab. Ma tahan seda veidrat klaasboxi, kuhu oma potililleke(sed) sisse panna.

Asusin googeldama, kas mujalt saab odavamalt. Hiinast? No Hiinast pidi ju kõike odavamalt saama? Googeldasin. On ta jee odavam. Kallim on! Et maksan rohkem ja saan veel pealekauba Hiinast tellimise süümepiinad?

Aga mida ma avastasin? Need klaasboxid polegi kassipeletajad ega lihtsalt dekoratiivsed vaasid. Need on tegelikult hoopis plant terrarium‘id. Taimede terraarium! Ja kuskilt mälusopist kerkis, et jaa, muidugi, ma ju olen neid varem kuskil ikkagi näinud… Nüüd on mul kinnisidee! Ma tahan luua endale koju väiksed coolid ökosüsteemid! Taimede terraariumid. Need on lihtsalt fantastilised. On võimalik, et 33aastaselt avastad endas taimede terraariumi fetiši?

Taimeterraariumiks nimetatakse mitmesuguseid klaasanumaid ja -mahuteid, kus kasvatatakse taimi. Fantaasial lennata lastes ja kombineerides erinevaid taimi, kive ja muid materjale võite luua nii väikese oaasi, vihmametsa kui kõrbe. Seal võib olla nii tiike, kaljunukke, orge kui künkaid. Lõpptulemusenasaate tuppa või ka kontorisse tõeliselt efektse pilgupüüdja. (LINK)

Mulle meeldivad nurkadega geomeetrilised. On olemas ka igasugu kuldkalakese stiilis akvaariume ja põhimõtteliselt võib taimi istudada ka suva purki, aga need ümarad vormid mind ei tõmba. Mind lummavad sellised:

7545-what-you-need
Foto: gardeners.com
7545-watering
Foto: gardeners.com
Screen Shot 2017-05-14 at 17.11.14
Foto: axismundiartistry.com
Screen Shot 2017-05-14 at 17.25.52
Foto: jeanniejeannie.com/
Glass Terrarium
Foto: fairygardengifts.com

Sellised ümmargused mind ei köida:

Foto: shop.dezignable.com
Foto: shop.dezignable.com
7695448750_9fa76874f5_c
Foto: cieradesign.com

Ma nüüd ei teagi, mis saab. Ilmselt loon endale klaasi sisse väikse Amazonase vihmametsa. Fänn, nagu ma olen. Kui kellelgi on näpunäiteid teema kohta, või vihjeid, kus selliseid terraariume normaalse hinnaga saab, siis oleks info eest tänulik.

PS: Päise foto: gardeners.com

 

12 thoughts on “Kas ma läksin napakaks? Või tärkas minus maakas?

 1. Hei. Mu ema tegeleb kõikvõimaliku klaasitööga, huvi korral võin uurida, kui palju selline asi maksma läheks. Teda teades, võin öelda et enamvähem ainult materjali hind ?

  1. 🙂 Ma uurin kõigepealt kaubandusest, kas üldse on selliseid, nagu ma päriselt tahaks… Aitäh pakkumast 🙂

 2. Sa pole ainuke, keda see hullus tabanud on 🙂 Üks väheseid negatiivseid asju on aga see, et osa neid sukulent-taimi on väga pirtsakad ja kasvavad pikaks-lähevad koledaks kui neile sobivaid tingimusi ei anna.

   1. Ma alustasin hoogsalt sellest, et ostsin ehituspoest mitu-mitu väikest sukulenti ning üritasin vaba herbaariumi (lihtsalt tavalisse avatud potti) kasvatada – ent tuli välja, et minu kõige valgem aken pole ka neile sukulentidele piisavalt hea (venisidki pikaks) ning nüüd ma üritan neile mingit uut lahendust planeerida 😀

 3. Ma läksin selle postituse peale nii pöördesse, et hakkasin otsima kohe meie kaubandusest selliseid anumaid, kuhu saaks “terraariumi” rajada. Tunnistan, et päris keeruline ettevõtmine, aga leidsin Hemtexist sellise lühtri (küll küünlale)https://www.hemtex.fi/article/lyhty_145404?attr1_id=54, mis oli jõulukaup ning poole võrra allahinnatud.
  Kuna magamistoas on üsna hämar, siis plaanin sinna sisse panna kunsttaimed (päris lahe valik on Hansaplantis). Täna lähengi sinna taimejahile.
  Aitäh inspiratsiooni eest! 🙂

 4. Ma ei ole nüüd ise ammu käinud aga aastaid oli Hansaplantis erinevaid terraariume müüa. Ümarad-nurgelised-puidust-metallist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *